Напишете дума/думи за търсене

Любовни истории, започнали в българското кино (галерия)

Раде Маркович  и Невена Коканова във филма “Крадецът на праскови”

Ако усетите, че някоя любовна сцена във филм се е получила твърде добре, да знаете, че актьорите са се обичали в действителност по време на снимките. Или поне това често се случва на снимачната площадка - да протече химия между двамата актьори и романтиката да се пренесе в истинския живот.

И това не е от вчера. Нито пък патент на Холивуд или Боливуд. И актьорите са хора и нищо човешко не им е чуждо. Играят влюбени, прегръщат се, целуват се, лягат си... и хоп- даже някои раждат и деца след края на снимките.

Десетки актьори са паднали в плен на любовта, докато работят, но някои си остават на снимачната площадка - като тайната връза на Кари Фишър и много женения тогава Харисън Форд, снимайки сагата “Междузвездни войни”, други остават заедно години наред като Брад Пит и Анджелина Джоли, които се влюбиха безумно по време на снимките на екшъна “Мисис и мистър Смит”.

Трети минават през няколко несполучливи любовни романа, за да се срещнат отново един ден и да се отправят към олтара, каквато е историята на Хавиер Бардем и Пенелопе Круз. Слънчевите испанци се срещат за първи път, когато снимат откровени сцени в “Шунка, шунка”, но тя е само на 16 и мисли само и единствено за кариерата си, а той е на 21 и е запленен от преводачката от английски Кристина Пейлз. Пенелопе минава през няколко неуспешни връзки с Том Круз, Мат Деймън, Никълъс Кейдж и Матю Макконъхи. И Бардем не си губи времето, но неговите похождения остават скрити. Но щом съдбата е решила, пак ще я срещне с Бардем: двмата стават гаджета на снимките на филма на Уди Алън “Вики, Кристина, Барселона” през 2008 г. и оттогава са неразделни, щастливо женени и се радват на две деца.

Има и други сложни ситуации на снимачната площадка: ако двамата актьори се влюбят, но и двамата са женени за други хора! Какъвто е случаят на голямата звезда на Холивуд Елизабет Тейлър. Тя среща Ричард Бъртън на снимките на култовия филм “Клеопатра” и двамата се влюбват фатално един в друг. Освобождават се от брачните окови и заживяват заедно, но любовта на Бъртън към чашката създава проблеми в семейния живот. След девет години на размяна на бутилки, ругатни и скъпоценности, двамата все пак се развеждат.

Не е лесно, когато актрисата е непълнолетна: през 1973-а Мелани Грифит е на 16 години, когато се влюбва в 24-годишния и вече телевизионна звезда Дон Джонсън. Плод на тяхната любов е Дакота Джонсън, звезда от “50 нюанса в сиво”. Има и съвсем различни случаи като този на Моника Белучи, която признава, че често се влюбва на снимачната площадка, но партньорите ѝ не разбират. Важно било чувството любов.

Не по-малко заплетени, сложни и драматични са връзките на снимачната площадка и с родните звезди.

Днес е Денят на българското кино. Припомняме ви някои от най-знаковите любови, започнали на нашите снимачни площадки.

Невена Коканова и Раде Маркович

Обаятелната Невена Коканова, която с една усмивка караше всички мъже в киносалона да се влюбят в нея, среща страстната любов и съпруга си Любомир Шарланджиев на снимачната площадка. Тя вече е голяма звезда, когато силната любов я връхлита по време на снимките по романтичната драма на Емилиян Станев “Крадецът на праскови” през 1964 г. За всички от екипа е ясно, че чувствата между нея и партньора ѝ - сръбския актьор Раде Маркович, излизат извън сценария. Всичко щеше да е чудесно, ако и двамата бяха свободни, но Невена е омъжена за режисьора Любомир Шарланджиев, а Раде за една от известните по онова време сръбски актриси Оливера Маркович.

Той минава през иглени уши, за да се разведе, а Шарланджиев дава знак на Невена, че трябва да направи своя избор. Двамата започват луда криеница на чувствата и срещите си, но успяват да поддържат връзката си 7 години. В началото на 70-те се отказват от тази игра, защото здравето на Шарланджиев се влошава.

Въпреки че спират срещите си, Невена и Раде продължават да си пишат страстни писма и любовта им - пламенна, тайна, явна или платоническа, продължава цели 40 години.

Смъртта на Невена ги разделя на 3 юни 2000 г. Десет години по-късно умира и Раде, но оставя цяло богатство - всички писма от Невена и десетки нейни снимки.

Разбира се, че Невена си е разменяла екранни целувки с Коста Цонев, Стефан Данаилов, Филип Трифонов, Иван Андонов, Апостол Карамитев, но магията никога повече не се получава.

А само като си помисли човек, че тази любовна приказка можеше и да не се случи, защото в началото “Крадецът на праскови” започва с Виолета Минкова, от Киноцентъра не искат Невена. Въло Радев обаче вижда, че звездата от Народния театър няма обаянието на Невена и той налага смяната. Маркович е бесен! Държи се надменно и Невена не остава по-назад и му отвръща със студенина, но очевидно ледовете са се пропукали.

Асен Блатечки и Диляна Попова

Искрата между Диляна Попова и Асен Блатечки пламна, докато двамата снимаха “Стъклен дом”.  СНИМКИ: БУЛФОТО И АРХИВ
Искрата между Диляна Попова и Асен Блатечки пламна, докато двамата снимаха “Стъклен дом”. СНИМКИ: БУЛФОТО И АРХИВ

Тръпките пред камерата продължават с дете за тази популярна двойка. Чувствата между манекенката Диляна Попова и актьора Асен Блатечки започват с гореща любовна сцена в “Стъклен дом” толкова добре в асансьор, че няма нужда от втори дубъл. Оказва се, че станала от раз, защото искрите между тях били истински.

Двамата актьори се награбват, задръжките и дрехите падат, огледалата се запотяват и разгорещената двойка вече няма търпение да стигне до хотелската стая... Именно тази пикантна сцена накарала Асен Блатечки и Диляна Попова да скочат и в леглото по-късно. Любовта им бе разкрита от медиите, но се наложи двамата да дават изявление, че нямат нищо общо, заради съпругата на Асен - Катерина Горанова, и дъщеричката им, която не прие никак добре новата жена в живота на баща си.

Влюбените дори се сдобиха и с детенце Борил и когато щастието им изглеждаше пълно... Асен се върна при съпругата си. Оказа се, че една от най-големите красавици на България - Диляна, може да бъде изоставена с бебе на ръце. Това не сломи хубавицата, която получи неоценима помощ от родителите си, близки и приятели и успешно развива модна линия.

Блатечки пък успя да доработи първия си филм “Бензин”, който беше “замразил” покрай любовта с Диляна. Съпругата му Катерина му помогна да завършат филма, който в момента може да се види в кината в България.

Стефан Данаилов и Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева със Стефан Данаилов на снимките на филма “Поема”. Според майката на актрисата те имат 2-годишна връзка.
Ирен Кривошиева със Стефан Данаилов на снимките на филма “Поема”. Според майката на актрисата те имат 2-годишна връзка.

Ако любовта на Невена и Раде е драматична, то какво да кажем за сагата на Ирен Кривошиева и Стефан Данаилов. Двaмaтa ce cpeщaт нa cнимкитe нa филмa “Пoeмa” пpeз пpoлeттa нa 1985-a. Ирен си има друг и е бременна oт нeгo. Cтeфaн е свил семейно гнездо с манекенката Мария, бивша съпруга на режисьора Вили Цанков.

Ирен обаче толкова хлътва по неустоимия чар на Ламбо, че пpaви aбopт oт cъпpyгa cи Йopдaн Mapкoв, зa дa пpoдължи вpъзкaтa cи c Лaмбo.

Лекарите я пpeдyпpeждaвaт, чe aбopт в 6-ия месец е изключително опасен, но в името на любовта Кривошиева поема този риск. Нейната цел е да дари Стефан с дете. И успява! Ражда се Владко.

Според мнозина връзката на двойката е била само по време на снимките, но според мaйкaтa нa Иpeн – Лилия Kpивoшиeвa,

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X