Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за цветята през юли

Поливане

Все повече се увеличава нуждата от поливане на цветята в дома и градината, декоративните храсти и тревните площи. Поливането вече е ежедневно и обилно.

Най-добре е поливането да се прави в сутрешните часове, тъй като тогава температурите са сравнително ниски и разликата в температурата на почвата и водата за поливане е малка.

Добра идея е поливането да е съпроводено с разрохкване на повърхностния слой на почвата. Това ограничава изпарението на водата от долните почвени слоеве. Не допускайте напълно изсъхване на почвата.

Торене

Подхранването е добре да се прави с всяка поливка. Особено важно е това да се прави в разгара на лятото и по-специално през юли. Подхранването спомага за узряването на структурно важните части на растенията.

При розите например торенето е важно за развитието и укрепването на пръчките до есента. Слабите пръчки трудно изкарват зимните студове.

За торене през юли се използват богатите на калий и бедни на азот торове, като например бял и син Кристалон, които лесно се намират в специализираните магазини и се ползват лесно, дори и от начинаещи градинари.

Хризантемите е добре да се подхранват още в началото на месеца с изкуствени торове (амониева селитра, калиев сулфат и супер фосфат), както и с добре угнил оборски тор.

Сеитба

Юли е времето за сеитба на теменужките за тези от вас, които са пропуснали да го направят през юни. Сейте през първата половина на месеца. Ако сте спазили правилото за сеитба през юни, сега е моментът да ги разредите, ако са засети много на гъсто.

Семената на незабравките се сеят на шарена сянка. След като поникнат, пикирайте младите растения през 10-12 см., отново на шарена сянка. Ако ги засадите през октомври, изберете слънчево място, тъй като слънцето през октомври е доста по-слабо.

Градинската ружа се сее на малки групи в тревни площи или покрай огради и стени. Едрите й цветове са по цялото стебло, което достига височина до 2,5 метра. Цъфтежът е отдолу нагоре и по този начин ще се радвате на цветове много дълго време. Семената на градинската ружа се сеят в открити лехи, а след появата на 4-5 листенца се пикират на разстояние около 20-25 см. След като позахладнее през септември и октомври се засаждат на постоянните си места на слънчево място в богата на хранителни вещества почва, като се внимава да не се наранят месестите корени.

Ако пък сте решили да отглеждате фрезия от семена, до юни трябва да сте засели семената. През юли младите растения се пикират в парник, след като са се появили най-малко 1-2 същински листа. Поливат се обилно всеки ден и се подхранват с минерални торове.

Подрязване

Доста от цветята в градината вече са прецъфтели или филизите са станали прекалено дълги с цветове само по върховете.

Петуниите са от тези цветя и сега е момента да скъсите филизите наполовина. Вярно е, че ще останат без цветове, но само след две седмици ще имате отново богати на цветове петунии.

Божурите са красиви и без цветове и спокойно можете да ги подрежете.

Премахнете и прецъфтелите цветове на розата. Това се прави освен от естетическа гледна точка, и от гледна точка на развитие на нови пъпки.

Разсаждане

Втората половина на юли е най-подходящото време за разсаждане на перуниката. Внимателно извадете растенията с права лопата. Листата и корените на всяко растение се скъсяват наполовина.

Засаждането става така, че корените на растенията да останат плътно под повърхността. След засаждането полейте незабавно, за да могат корените по-бързо да се съвземат от стреса. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X