Напишете дума/думи за търсене

Швейцарски институт обучава жени на добрите маниери

Студентките са на възраст между 18 и 50 години. Снимка: Pixabay

Осем жени обядват седнали около голяма маса. Зад тях инструкторки им дават заръки. Инструкторка се обръща към една от жените с думите "Внимавайте! Лакътят трябва да е свален по-ниско, когато се яде супа."

Жените не са се събрали в луксозен ресторант или в елитарен социален клуб, а в института "Вила Пиерфьо" в Швейцария, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Става въпрос за последния подобен институт в тази страна, в който на жени от целия свят се преподават добри маниери.

"Сега си давам сметка, че обърквах френските правила за добри маниери на масата с британските", довери 34-годишната египтянка Хеба, която се обучава в института в Глион, недалеч от Монтрьо. Тя е сред 30-те студентки от 14 страни, които минават интензивен курс на обучение, за да изучат добрите маниери, флоралното изкуство, декорацията ня масата, управлението на домашните помощници, правилата на етикета.

"Изискванията са големи", коментира 34-годишната американка Тейлър, която също се обучава в института.

Вивиан Нери пое в свои ръце ръководството на института през 1972 г., около 20 години след основаването му от майка й. "Тук, разбира се, се обучават президентски дъщери и принцеси, но те не са мнозинството от студентките - увери тя. - Някои студентки икономисват, за да финансират обучението си. Те си дават сметка, че обучението тук ще им даде допълнителни познания, каквито имат малцина."

Научаването на добрите маниери си има цена. Летният курс, включително изпитът и разноските за настаняване, струва близо 30 000 швейцарски франка (27 000 евро). Студентките са на възраст между 18 и 50 години. В института се обучават както домакини, така и бизнесдами.

Преди 50 години "Вила Пиерфьо" не бе някакво изключение в района. По онова време младите момичета от добри семейства се обучавали в подобни учебни заведения, за да станат съпруги за пример или за да подобрят маниерите си. В подобен институт се е обучавала и принцеса Даяна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X