Напишете дума/думи за търсене

Саудитска Арабия издирва "жената с късата пола" (Видео)

Властите в крайно консервативното ислямско кралство Саудитска Арабия издирват жена, позволила си да излезе облечена с къса пола и потник и да публикува видео онлайн, съобщава “Дневник“. 

Кадрите разпалиха ожесточени дебати в социални мрежи между хора, които искат тя да бъде арестувана за нарушаване на правилата на кралството, и тези, които хвалят смелостта ѝ. Жената, използваща в социалните мрежи псевдонима Хулод, се е разходила в историческа крепост северно от столицата Рияд, разказва Би Би Си.

Жените в Саудитска Арабия са длъжни да носят дълги до земята и широки роби, наречени "абая", както и да покриват косите си, ако са мюсюлманки. Забранено им е да шофират и да се намират на едно и също място с мъже, които не са им роднини.

Журналистът Халед Зидан заяви, че е необходимо да бъде възстановена религиозната полиция. Друг потребител коментира, че законите на страната трябва да се спазват – Франция забранява никабите и налага глоби, а Саудитска Арабия държи на скромното облекло. 

Писателят Уаел ал Гасим изрази шок от реакцията в социалните мрежи. "Помислих, че е взривила или убила някого, а се оказа, че не харесват полата ѝ. Чудя се как "Визия 2030" би постигнала успех, ако тази жена бъде арестувана", каза той, напомняйки за реформаторската програма на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Кадри: Ютуб
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X