Напишете дума/думи за търсене

Качества, които никой шеф не харесва

Кандидатствате за работа. Канят ви на интервю. Сега най-важното е да я получите. И толкова се стараете да се харесате, че преигравате и създавате лошо впечатление. Друг вариант: интервюто е минало добре и сте получили мечтаната позиция. Искате да ви харесат и пак се престаравате. Отново създавате погрешно впечатление. Това няма да ви се случи, ако знаете кои са 7-те качества, които никой шеф не харесва.

Неточност. Важно е да покажете още в началото на кариерата си в нова компания, пък и през цялото време, че сте дисциплиниран човек. Да идвате навреме, да се държите учтиво и според установените правила в офиса, точно и конкретно да разказвате за опита си, за своите силни и слаби страни. Не лъжете и не се хвалете - истината бързо ще излезе наяве. Докато се впишете в колектива, се въздържайте от интимничене, пиперливи шеги и прекалена бъбривост. Обсъждайте само конкретната си задача. Ако ви се наложи да закъснеете, задължително предупредете прекия си шеф. Но е най-добре да не ви се налага. Въздържайте се от коментари за заплатата. Работодателят ви не е глупак и знае, че парите са важни за всеки. Но ако ги поставяте на първо място при всеки разговор, той ще си помисли, че веднага ще хукнете да напускате, щом получите по-изгодно предложение.

Небрежност. Няма шеф, който да приеме небрежността на своя подчинен. Погрижете се за всичко, което ще оформи мнението на шефа и колегите за вас: външен вид, грешки в първите изготвени доклади, начин на общуване лице в лице и по телефона. Изрядност във всичко - това е основното правило в днешния корпоративен свят. Изискват го всички сериозни работодатели. Много е важно да не се отпускате. Това е една от най-често срещаните грешки. Изпитателният срок е фиксиран, но и после може да ви уволнят, ако паднете под очакваното ниво.

Наглост. Запомнете правилата за поведение в офиса и не ги нарушавайте. Дори шефът да е по-млад от вас, не преминавайте на "ти" и в никакъв случай не го поучавайте от висотата на вашия опит. Не сочете с пръст колегите си при всяка грешка и не я съобщавайте пред всички. Не се бъркайте в делата на другите и забравете за израза "В предишната ми работа това не го правехме така.".

Самохвалство. То може да провали всяка кариера. Не се поддавайте на съблазънта да разказвате надълго и нашироко за успехите си и за доброто си семейство с две деца отличници. Говорете само за заниманията, които са свързани с конкретните ви задължения, и за постиженията в предишната работа, които имат конкретни измерения и пряка връзка със сегашната ви дейност (например колко нови клиенти сте успели да привлечете и колко от тях биха могли да влязат в сегашния ви списък).

Нервност. Новата работа е стрес за всеки, шефът ви със сигурност го разбира. Той ще прояви снизходителност към притеснението ви, но само до момента, в който не преминете допустимите граници. Ако от притеснение не можете да проведете един телефонен разговор или да направите нормална презентация по време на оперативката, поведението ви скоро ще ви създаде проблеми. Ако не можете да се успокоите сами, потърсете чужда помощ - от валериан или психотерапевт.

Нахалство. Научете се да отличавате настойчивостта от нахалството. Когато сте били на интервю, са ви казали кога да очаквате отговор. Не звънете през два часа да питате за резултата. Започнете ли работа, първо се ориентирайте в изискванията на шефовете. Някои обичат да получават информация за всяка стъпка, която правите. Други обаче ще го приемат за досадно. Не натрапвайте присъствието си на колегите и не се намесвайте във всеки разговор, те имат нужда от време, за да ви приемат в колектива.

Лъжа. Истината има свойството да излиза наяве в най-неподходящия момент. Не е важно кога ще ви разобличат, ако сте си измисли нещо в сивито - по време на интервюто или след като започнете работа. И в двата случая ще ви е трудно да останете в тази компания. Много често правилото е веднага да бъдете уволнени. А информацията за лъжата бързо ще се разпространи и в никоя фирма от тази сфера няма да ви приемат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X