Напишете дума/думи за търсене

Владимир Мутаров: Динята увеличава потентността

Тръгнем ли за море или планина, не сме застраховани от пипване на стомашен вирус. Затова най-новата тенденция е да си приготвяме сами храната за ваканционните дни. Каква да бъде тя, за да ни е леко, а и да заредим тялото си с витамини, съветва Владимир Мутаров – специалист по хранене по системата на д-р Георги Гайдурков и негов сътрудник.

Владимир Мутаров
Владимир Мутаров
Нужно ли е да приготвяме сами храната, която ще консумираме по време на почивка, за да не се сдобием със стомашен вирус?

Добре е сами да приготвяме храната, която ще консумираме по време на ваканцията, дори предварително да вземем някои неща с нас като сушено месо например. За съжаление в много заведения храната е с повече сол, и е термично обработена, а суровата е за предпочитане.

Каква е най-подходящата закуска, когато сме на море, за да ни е леко, но и да имаме енергия?

Закуската винаги е добре да е сурова във вид на плод или като плодово-зеленчуков сок и смути. Готвената храна е по-тежка.

За колко време зеленчуците се преработват от стомаха?

Те се задържат в стомаха около час и са най-леката храна.

Полезно ли е сутрин да пием фреш от диня?

Него може да пием не само сутрин, а по всяко време. Динята е силно препоръчителна за мъжете, защото увеличава потентността. Хапвам редовно от нея, когато е в сезон.

Много хора съчетават този плод със сирене. Добра комбинацията ли е?

Този вариант не е препоръчителен. От млечните продукти с плодовете се съчетават най-добре с киселото мляко, а сирената и кашкавалите - със зеленчуци. Не препоръчвам консумирането на млечни продукти, защото те оставят най-голям отпадък в организма в сравнение с другите храни.

Как да си набавяме калций за здрави кости и зъби освен от краве мляко?

Млечните продукти не се усвояват от организма, обикновено те се отлагат под формата на шипове, втвърдявания по съдовете, а в същото време се получава така, че се тегли от нашия естествен калций. Калций може да си набавим от зеленолистните - рукола, спанак, магданоз, копър, маруля, глухарче, живовляк, лапад, които може да добавим в смути. Когато правим плодово смути е добре да сложим джинджифил, защото плодовете не може да се смесват с други храни, става ферментация. Сусамът е най-богат на калций от семената. Ядките също го съдържат.

Кое смути ще ни препоръчаш?

Много харесвам комбинацията от банан, маруля, портокалов сок и джинджифил.

Тъй като вечер организмът минава на изчистваща програма, сутрин тя продължава до първия прием на готвена храна. Затова, ако до обяд ядем само сурови зеленчуци, плодове и ядки, изчистването ще продължи до тогава.

Какво да хапнем, ако огладнеем след смутито?

Може да се приемат ядки, да се направят различни варианти на бързи въглехидрати. Вкусен е кремът от банан, авокадо и фурми. Добавим ли малко какао или рожков, ще го превърнем в течен шоколад, а с няколко сурови жълтъка, ще стане енергийна бомба.

А ако искаме нещо солено за закуска?

Ако на човек сутрин му се яде готвена храна, да си направи варива - киноа, елда, просо, амарант, лимец. Киноата, свареното жито или покълналия лимец са вкусни в сладък вариант с дресинг от фурми, кашу, джинджифил и канела. А в солен вариант дресингът се прави от лимон, чесън и подправки или от пасирана стъблена целина, лимон и чесън. Към него се добавят ядки, авокадо, жълтъци.

Какво да обядваме?

Салатите винаги са на мода за обяд по време на отпуска. Може да се направи богата салата от домати, ядки, авокадо, краставица, настъргана сурова тиквичка, морков и зеленилки на ситно - магданоз, спанак, рукола. А дресингът да е от селъри с лимон и чесън и да се добави сок от морков или селъри.

Какво да поднесем за вечеря?

Ще бъдем сити за вечеря с риба или меса. Главното е да не се обработват термично, защото в този вид са най-токсични.

Добър вариант е, ако рибата или месата са престояли в марината или са изсушени. В този сезон суша на прозореца парчета контрафиле за няколко дни, оваляни в подправки и стават много вкусни. Сушеното месо може да се приготви у дома и да се вземе за всяка ваканция. Прави се като контрафилето се нарязва на тънки ивици. Приготвят се подправки според вкуса – например черен пипер и кимион, но може да се добави чубрица, лют пипер, сладък червен пипер, сминдух. Не е излишно да има чесън на гранули и джинджифил. В този букет от подправки овалваме месата и ги закачаме на проветриво място без пряка слънчева светлина.

Как да готвим морски деликатеси?

Скаридите може да бъдат мариновани. Те се обелват лесно, заливат се с лимонов сок и подправки, и стават много вкусни. По този начин може да се направят и рибите. Мидите се отварят трудно, но е достатъчно да се сложат във вряла вода за минута и да се отворят, след което да се извадят. Така термичната им обработка е щадяща. След това се овкусяват с масло, лимонов сок…

Мидите, октоподите, калмарите са подходяща храна дори по време на пости. И след термична обработка не са тежки като другите меса, богати на мазнини.

През лятото много хора обичат таратор. Може ли да заменим кравето мляко в него с по-полезно?

Приятно е да се направи таратор с бадемово мляко или от кашу, а може да е от смлени слънчогледови или тиквени семки. След като се смелят фино, към тях се добавя вода, малко лимон, краставица, чесън, копър и едро натрошени орехи. Ако човек иска да се доближи до вкуса на киселото мляко, може да подкваси кашу. Вкусен таратор се получава и с тиквички с чесън и копър.

За още интервюта със специалисти по здравословното хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X