Напишете дума/думи за търсене

Тайните на домашното сладко (+рецепта)

Цените на добрите сладка и конфитюри са толкова високи, че сигурно ви се налага да правите компромиси с качеството през цялата година. Друго си е обаче да свиеш съботната палачинка в прегръдката на сладко от ароматни боровинки от долапа. Или пък от малини, или от сочни смокини. Без консерванти, без гигантски количества захар, без добавки с неясен произход и вредни за здравето ни.

Сега е идеалният момент да си затворите няколко бурканчета – хем ще знаете какво има вътре, хем ще спестите.

1 Изберете добре узрели плодове

Практически няма плод, от който да не може да си направите сладко. Важното при избора е обаче всички плодчета да са добре узрели, но не презрели. В сладкото не бива да попадат развалени плодове. Ягодите, малините и горските плодове имат нужда от леко почистване, за да не се смачкат, но други плодове като круши, праскови и т.н. трябва да бъдат обелени и нарязани на парченца.

2 Сладостта зависи от вас

Няма нужда да се водите сляпо от рецептата. Ако захарта в нея ви се струва прекалено много, намалете я. Това няма да се отрази на качеството на сладкото, но пък ще се отрази благотворно на организма ви. Освен това може част от нея да замените с естествените й заместители като стевия например.

3 Варенето

Не варете повече от 2 кг накуп. Добре е да имате предвид, че колкото по-кратка е топлинната обработка, толкова по-светло и бистро ще остане сладкото. При варенето се образува пяна, която трябва да отстранявате с решетъчна лъжица.

4 Добавете киселина

Прекалено сладко не е на... сладко. Затова балансирайте вкуса с няколко капки лимонов сок или лимонтузу, а може да добавите и настъргана кора от лимони. Пасва на вкуса на почти всеки плод.

5 Проверка на готово сладко

За да сте сигурни, че сладкото е сварено, капнете малко върху чиния и оставете да изстине. След това минете с пръст през сладкото – ако се разтича свободно, необходимо е още варене. Ако е хомогенно, значи е готово за затваряне в бурканите.

6 Пълнене на бурканите и стерилизация

Най-добре е да стерилизирате предварително бурканите и капачките, за да сте сигурни, че са идеално чисти. Напълнете бурканите, но не догоре и забършете, ако има някакви остатъци по ръба. Затворете с капачките, но не прекалено силно. В тенджера с вряща вода (може да поставите кърпа на дъното) поставете внимателно бурканите, като оставяте място между тях. Водата трябва да покрива бурканите. Стерилизирайте за 10 мин и ги извадете.

Ако не ви се занимава със стерилизация, намерете си подходящи рецепти без.

7 Съхраняване

Добре е да държите готовите сладка на тъмно и проветриво място. Те обикновено са годни за консумация до една година след приготвянето им. Тъкмо когато ще си направите пак, но този път в двойна доза.

Сладко от боровинки

необходими продукти:

3 кг боровинки

800 г захар

900 мл вода

5-7 щипки лимонена киселина (лимонтузу)

начин на приготвяне:

1 Сложете водата и захарта да поврят 10 мин и след това добавете боровинките. Варете около 30-35 мин. От време на време разбърквайте сладкото, а най-внимателни бъдете накрая, когато вече се е сгъстило.

2 Проверете дали е готово, като сложите няколко капки от него върху чиния. Ако не се стича свободно, варенето му е достатъчно.

3 Когато махнете сладкото от котлона, добавете лимонтузуто и разбъркайте.

4 Разсипете сладкото в чисти и сухи буркани и стерилизирайте 5 мин.

В новия брой на списание "Рецепти за здраве" ще откриете още 70 такива и още по-интересни рецепти, съвети за хранене и добро здраве от най-големите специалисти в България, трикове за заети хора и за ограничен бюджет, както и тайните на най-популярните ни кулинарни блогъри.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ



X