Напишете дума/думи за търсене

Как да направим редукция на апетита

Най-лесният начин да влезете в подходяща форма е като регулирате апетита си. За тази цел диетолозите съветват да се вслушате в сигналите на тялото си, тъй като апетитът при всеки човек е различен и се влияе от много различни фактори. Все пак, има някои основни правила.

Умствено натоварване
Още Сенека е казал, че излишъкът от храна е вреден за бързината на ума. Днес се знае, че напрегнатата работа на мозъка повишава нивото на хормона на стреса кортизол, глюкозата и инсулина в кръвта. Тези вещества действат на апетита като будилник. Затова по време на умствена работа ни се иска да похапнем нещо.
Решението: За да се справите с проблема, се запасете с нискокалорични продукти – плодове и зеленчуци, кисело мляко, стафиди.

Качество на съня
Учени от Калифорнийския университет са доказали връзката между неадекватния апетит и безсънието. Недостигът на сън нарушава баланса между хормоните грелин и лептин, в резултат на което хората, които спят зле, по-често злоупотребяват с храна и пълнеят.
Решението: Независимо дали сте сова или чучулига, поставете си за задача да подобрите качеството на съня си. Здравословният нощен отдих трябва да е поне 7–8 часа.

Възраст
Колкото по-възрастни сме, толкова по-зле работят мозъчните клетки, които контролират апетита. Австралийският невролог Зейн Андрюс е отрил, че всеки път след хранене тези клетки са подложени на атака от свободните радикали. В резултат на това сигналите към мозъка, че стомахът е пълен, се забавят и човек яде повече от необходимото. Това е една от причините възрастните хора да страдат по-често от затлъстяване.
Решението: Ограничете храната, богата на прости въглехидрати (печива и сладкиши) – именно те действат най-разрушително на клетките, контролиращи апетита.

Лъжливо чувство за глад
Основната причина за повишения апетит най-често е подмяната на реалния глад с психологически. Трябва да сте в състояние да направите разлика между тях.
Решението: Някои психолози дават следната рецепта – сложете дясната ръка на стомаха си, затворете очи за минута и се опитайте да разберете какво се случва вътре. Това е начин да се научите да се вслушвате в тялото си.

Движение
Британски лекари са изследвали влиянието на различните видове спорт върху т.нар. хормони на апетита – споменатите вече грелин и лептин. Първият стимулира апетита, а вторият го потиска. Установено е, че силовите упражнения въздействат само върху втория – тоест, карат ни да огладняваме.
Решението: За да се преборите с повишения апетит, използвайте аеробно, а не силово натоварване.

Фибри и омега-3
Фибрите стимулират синтезирането на хормона PYY3-36, благодарение на който насищането настъпва по-бързо и трае по-дълго. Изработването на хормона на ситостта стимулират и ненаситените мастни киселини омега-3 и линоленова киселина.
Решението: В менюто си наблягайте на основните източници на фибри (зеленчуци и пълнозърнести храни), както и на морската риба, зехтина и лененото масло, орехите и кедровите ядки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X