Напишете дума/думи за търсене

Вярно ли е, че очилата още повече развалят зрението?

Очилата с диоптри служат за корекция на зрението. Те се изписват от специалист след преглед. Битува обаче мнението, че очите свикват с тях, стават лениви, което влошава зрението още повече. "Това категорично не е вярно", заявява д-р Георг Екерт от Сдружението на германските офталмолози. Същото мнение споделя и известният български специалист проф. д-р Цветан Марков: "Не може да се твърди, че диоптрите се увеличават при носенето на очила. Тяхното прогресиране зависи от напредването на възрастта и това продължава до 60-65-годишна възраст. После диоптрите остават едни и същи, освен ако не настъпят патологични процеси в очите. "

Носенето на очила не влошава далекогледството и късогледството. С годините обаче очната леща постепенно губи своята еластичност и ясното виждане става по-трудно. Процесът е свързан със стареенето, но това не означава, че всеки човек се нуждае от по-силни очила през няколко години. Необходимостта от носенето на очила е строго индивидуална при всеки.

Специалистите съветват да не си купувате очила от сергиите, защото рискувате да си вземете неподходящи, които могат да ви причинят главоболие. Занесете рецептата от офталмолога в оптика, където ще ви направят специално предназначени за вас.

При първото слагане на нови очила е възможно да изпитате дискомфорт, но той постепенно изчезва. При необходимост е допустимо временно да ползвате готови очила. Техният най-съществен недостатък е, че двете стъкла са с еднакви диоптри. На практика почти винаги има разлика в остротата на зрението при лявото и дясното око.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X