Напишете дума/думи за търсене

Полезни храни, които ядем неправилно

Домати

Всеизвестно е, че свежите червени зеленчуци са богати на витамини, сред които особено важен е ликопенът – фитонутриент, спомагащ за предотвратяване развитието на сърдечносъдови и възпалителни заболявания. За да се възползваме в максимална степен от синтеза на ликопен обаче, трябва да подложим доматите на топлинна обработка – да ги сварим, изпечем или изпържим. Учени са установили, че максимално съдържание на антиоксиданти в доматите се достига при обработка на температура от 90°C. Затова чудесен и здравословен вариант са салатите от зеленчуци на грил.

Кисело мляко

Обикновено когато отворим кофичката с кисело мляко забелязваме на повърхността малко течност – която често, без да се замислим, изхвърляме в мивката. Специалистите съветват да се откажем от този навик. Тази течност е изключително богата на протеини, витамин В12, калций, фосфор и други минерали. Затова просто разбъркайте киселото мляко – така ще съхраните всички полезни вещества в него. Бъдете внимателни, когато използвате кисело мляко за сосове към топли храни. Полезните киселомлечни бактерии са несъвместими с топлината. Ако сте привърженик на нискокалоричните диети, трябва да преосмислите отношението съм обезмасленото мляко. То е напълно безполезно – според експертите, когато се отстрани мазнината от млякото, съдържащите се в него витамини и минерали започват да „работят” в тялото ни по друг, понякога напълно непредсказуем начин.

Пълнозърнести и бобови храни

Необработените зърна и сушените бобови храни съдържат в обвивката си фитати – антиоксиданти, които, когато влязат в контакт с витамините и минералите, пречат на организма да ги усвои напълно. Изходът от ситуацията е прост – преди приготвяне накиснете зърната във вода за няколко часа. На първо място, по този начин отчасти ще се избавите от фитатите, а на второ, ще улесните дейността на стомаха и червата. При това полезните вещества (сред които са цинк и желязо), ще се запазят и ще се абсорбират по-бързо от тялото.

Киви

Всеизвестно е, че този зеленчук е отличен източник на витамин С, омега-3 киселини и важни антиоксиданти. Но далеч не всички са наясно, че огромна част от полезните вещества се съдържат в обелката. Скорошни изследвания показват, че ако ядете кивито, без да го белите, ще получите не само повече витамин С, но и по-голямо количество фибри, което е особено важно за работата на стомаха. Още един приятен бонус е, че този цитрусов плод подобрява качеството на съня.

Месо и карамелизиран лук

Тази според мнозина идеална двойка в крайна сметка е несъвместима – ако искате да имате свеж вид и да сте здрави. Проблемът е, че при пържене или печене на открит огън карамелизацията на захарта влиза в реакция с протеините на месото, което предизвиква т.нар. гликиране. Именно този процес е отговорен за стареенето на кожата и възникването на различни заболявания, според които сърдечносъдови проблеми и Алцхаймер. Затова най-добре заложете на по-здравословни алтернативи като печене или задушаване.

Канела

Основният проблем при канелата е, че често не я оценяват достатъчно. Обикновено я добавяме към десерти и най-много – към кафето. Това обаче съвсем не са единствените варианти за консумацията й. Канелата се съчетава отлично с овесени ядки. Можете да я прибавите към чай и дори към обикновена вода за пиене. Още една причина, подари която редовно трябва да включвате тази подправка към менюто си, е способността й да регулира нивото на кръвната захар и апетита.

за още полезна информация и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X