Напишете дума/думи за търсене

Как да приготвим перфектната домашна пица (+рецепти)

Едва ли има човек, който да не обича пица. Вие познавате ли такъв?

Разбира се, най-големите фенове на италианското ястие са децата, което ни дава основателна причина да се научим да я приготвяме здравословна и вкусна у дома. Ако досега сте смятали, че това е кауза пердута, предизвикваме ви. Изчетете нашите съвети до края, опитайте да ги превърнете във вкусно ястие, изпратете ни снимка на вашата домашна пица като лично съобщение на страницата на “Рецепти за здраве“ във Facebook и първите 10 от вас ще получат подарък – кулинарна книга!

Някои предпочитат тестото на пицата им да бъде тънко и хрупкаво, за други е по-приятно да се заситят с дебело и сочно тесто. По дефиниция италианската пица е с тънко тесто, свеж доматен сос, биволска моцарела и зелени подправки като босилек и риган. Оттам нататък другите продукти за плънката са въпрос на вкус.

Основни стъпки

1. Тестото

Италианската пица се прави със специален тип брашно - „грис от твърда пшеница“, което на италиански се среща най-често като Caputo Tipo 00. То не позволява на тестото да бухне прекалено, но и го прави достатъчно еластично и вкусно. Тук-там се намира в разни шикозни специализирани магазини, но като цяло не може да разчитате на него. Между другото, ако пътувате до Италия и имате тази възможност, купете си от това брашно – там цената му е изумително ниска, а разликата, която прави в блата на пицата, е осезаема.

Ако не намерите италианско брашно за пица, може да си я приготвите с бяло и/или пълнозърнесто.

необходими продукти:

500 г брашно (може да е комбинация между пълнозърнесто и бяло)

7 г суха мая или 10 г прясна мая

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

200 мл топла вода

20 мл зехтин

150 мл хладка вода

начин на приготвяне:

1 В малък съд разбъркайте маята, захарта и солта заедно с топлата вода. Изчакайте 10 мин, за да се активизира маята.

2 В дълбок съд разбъркайте брашното и солта, направете кладенче в средата и изсипете маята и зехтина. Започнете да месите, като постепенно добавяте по малко от хладката вода. Ако е необходимо, добавете още брашно или пък още вода.

3 Когато тестото спре да лепи по пръстите, покрийте го с фолио и го оставете да втаса за 30 мин. Ако опаковате тестото във фолио, то може да почака в хладилника и цели два дена.

4 Когато е готово, разстелете го върху набрашнен плот с помощта на точилка.

Италианските майстори имат техника за разточване на тестото чрез подхвърляне във въздуха. Идеята е да бъде равномерно навсякъде, но не ви съветваме да опитвате това упражнение у дома, освен ако не ви предстои ремонт така или иначе.

Малък съвет:

Когато разточите тестото, намажете то със зехтин. Така блатът няма да подгизне от влажността на останалите продукти.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ



X