Напишете дума/думи за търсене

Как да приготвим перфектната домашна пица (+рецепти)

Едва ли има човек, който да не обича пица. Вие познавате ли такъв?

Разбира се, най-големите фенове на италианското ястие са децата, което ни дава основателна причина да се научим да я приготвяме здравословна и вкусна у дома. 

Някои предпочитат тестото на пицата им да бъде тънко и хрупкаво, за други е по-приятно да се заситят с дебело и сочно тесто. По дефиниция италианската пица е с тънко тесто, свеж доматен сос, биволска моцарела и зелени подправки като босилек и риган. Оттам нататък другите продукти за плънката са въпрос на вкус.

Основни стъпки

1. Тестото

Италианската пица се прави със специален тип брашно - „грис от твърда пшеница“, което на италиански се среща най-често като Caputo Tipo 00. То не позволява на тестото да бухне прекалено, но и го прави достатъчно еластично и вкусно. Тук-там се намира в разни шикозни специализирани магазини, но като цяло не може да разчитате на него. Между другото, ако пътувате до Италия и имате тази възможност, купете си от това брашно – там цената му е изумително ниска, а разликата, която прави в блата на пицата, е осезаема.

Ако не намерите италианско брашно за пица, може да си я приготвите с бяло и/или пълнозърнесто.

необходими продукти:

500 г брашно (може да е комбинация между пълнозърнесто и бяло)

7 г суха мая или 10 г прясна мая

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

200 мл топла вода

20 мл зехтин

150 мл хладка вода

начин на приготвяне:

1 В малък съд разбъркайте маята, захарта и солта заедно с топлата вода. Изчакайте 10 мин, за да се активизира маята.

2 В дълбок съд разбъркайте брашното и солта, направете кладенче в средата и изсипете маята и зехтина. Започнете да месите, като постепенно добавяте по малко от хладката вода. Ако е необходимо, добавете още брашно или пък още вода.

3 Когато тестото спре да лепи по пръстите, покрийте го с фолио и го оставете да втаса за 30 мин. Ако опаковате тестото във фолио, то може да почака в хладилника и цели два дена.

4 Когато е готово, разстелете го върху набрашнен плот с помощта на точилка.

Италианските майстори имат техника за разточване на тестото чрез подхвърляне във въздуха. Идеята е да бъде равномерно навсякъде, но не ви съветваме да опитвате това упражнение у дома, освен ако не ви предстои ремонт така или иначе.

Малък съвет:

Когато разточите тестото, намажете то със зехтин. Така блатът няма да подгизне от влажността на останалите продукти.

2. Доматеният сос

Не ползвайте готов сос за пица, освен ако нямате никакво време да го приготвите сами. Домашно приготвеният сос за пицата прави огромна разлика в нейния вкус. Вариантите са няколко: с домати от консерва (купувайте винаги от големите белени домати, а не от тези на парченца, защото те понякога се правят от остатъци и не са така качествени като целите); с пресни домати, които ще трябва обаче да обелите и да нарежете на ситно или пък да ги настържете; с готов доматен сос, който обаче ще досготвите у дома; с лютеница. Препоръчваме ви да опитате на всяка цена варианта с лютеница, защото е с най-наситен вкус, а ако си имате готова домашна лютеница, ще ви спести и време.

Вариант 1 - със сурови домати

необходими продукти:

4 големи узрели домата

4 скилидки чесън

4 супени лъжици зехтин

сол

листа пресен босилек

начин на приготвяне:

1 Обелете доматите и махнете семките им с помощта на чаена лъжичка.

2 Нарежете ги на малки кубчета.

3 Нарежете и чесъна много ситно или пък го изстискайте с преса. Разбъркайте го с доматите.

4 Осолете и прибавете накъсани листата босилек.

Вариант 2 - с доматен сос

необходими продукти:

2 консерви по 400 г цели белени домати

4 скилидки чесън на ситно

зехтин

сол и черен пипер

пресен босилек

начин на приготвяне:

1 Запържете чесъна в зехтина и добавете дръжките на босилека, всичко нарязано на ситно.

2 Сложете доматите и с помощта на дървена лъжица или бъркалка ги накълцайте в самия съд, в който приготвяте соса.

3 Намалете котлона и бъркайте периодично.

4 Когато сосът се сгъсти, овкусете със сол и пипер и добавете листенцата босилек.

На този сос му отива и риган. Ако нямате пресен босилек, заменете със сушен риган. Може също така, ако сте любители на пикантното, да сложите и ? люта чушка.

3. Плънката

Оригиналът включва единствено доматен сос и биволска моцарела, както и украса от пресен босилек. Вие може да сложите каквото обичате върху пицата, но запомнете едно от най-важните условия за нейния вкус: Пицата обича да е семпла!

Не прекалявайте с продуктите върху пицата. Ако приемем, че моцарелата/кашкавалът са задължителни, освен тях не слагайте повече от 2-3 продукти: например лук и шунка, гъби и салам, спанак и още един вид сирене, чушка и наденички, тиквички и прошуто, пушена сьомга и каперси. Според предпочитанията във вашето семейство може върху един блат да подредите различни продукти в отделните части (по начина, по който се сервира обикновено пица „Куатро стаджони“).

Често италианските готвачи, които идват в България, казват, че ако в Италия се продаваше нашенският кашкавал на цената, на която се продава тук, никой майстор-готвач не би се сетил за моцарелата. Разбира се, моцарелата има своите предимства, но не мислете, че ако я замените с нашенски кашкавал, санкционирате вкуса на крайния продукт. Напротив.

Малък съвет: След като сте разточили тестото, добавете плънката отгоре непосредствено преди да сложите пицата във фурната. В противен случай тестото ще прогизне.

4. Печенето

Е, идеалният вариант е това да стане в пещ, но тъй като говорим все пак за домашно приготвена пица, ще ви предложим един трик. Купете си традиционен български сач, загрейте го максимално във фурната и изпечете пицата си върху него. Вкусът ще ви очарова!

Не пропускайте обаче момента със силното нагряване. Пицата се пече най-отдолу на максимална температура. Ако фурната ви е с вентилатор, той също е добре да е включен. Готова е за 10-15 мин.

Когато извадите пицата от фурната, намажете борда със зехтин, по желание украсете с пресен босилек и/или рукола и сервирайте веднага с добре изстудено бяло вино. Наздраве! La vita e bella!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X