Напишете дума/думи за търсене

Що е то брънч и има ли място у нас научаваме от легендарния готвач Фреди Бениамин

Този уикенд София ще претърпи истинско, шарено, наситено с аромати и вкусове кулинарно торнадо. А в центъра на това събитие ще е не кой да е, а любимият чуждестранен готвач на mila.bg - Фреди Бениамин. Разказахме ви за култовия Фреди на страниците на сп. "Рецепти за здраве", а тук публикувахме една от най-добрите му рецепти, разкрита специално за нашия екип и за вас, нашите читатели: Оригинален хумус. Този уикенд Фреди обещава много и само автентични кулинарни изненади в рамките на КвАРТал фестивал 2017 и на един нов формат, който радостно приветстваме на софийската сцена, а именно брънч. 

Сдружение „Мулти култи колектив“, Dada Cultural Bar и редица чуждестранни готвачи се обединяват, за да зарадват софийските любопитни, отворени, смели гастрономи с поредица от автентични чуждестранни брънчове. Засега София категорично не е град, който се слави с интересна брънч сцена, затова в рамките на инициативата готвачите мигранти и бежанци ще се постараят да представят традиционно за своята страна селектирано и ексклузивно меню на блок маса + малка културна програма с тематична музика, изложба, танц или презентация. В цената за вход влиза достъп до блок масата, както и напитки като кафе, чай и вода. Това е прекрасна възможност за чужденците да се интегрират по-добре в приемащото общество, като покажат нагледно с какво могат да допринасят и защо българите печелят от присъствието им в София. Предстоят нови събития с кухня от Индия, Перу, Франция, Ливан, Сърбия и още! Набраните средства от инициативата подкрепят нестопанската дейност на „Мулти култи“ за интеграция на чужденците в България и преодоляване на предразсъдъците и дискриминацията.

В рамките на КвАРТал фестивал 2017 този уикенд предстоят два брънча:

1) Арменски брънч с Хермина Емирян, любител кулинар с редица успешни кулинарни курсове зад гърба си. Арменската кухня без съмнение е сред най-вкусните, защото е богата и се използват щедро масло, месо, ядки, както и се държи на качествените свежи продукти. Хермина обича да се рови в семейните кулинарни спомени и да вади истински съкровища, които да споделя с приятели на трапезата. Тя има и солиден опит в брънчването в САЩ и Европа и съответно визия как да дадем едно силно начало на инициативата.

„За мен брънчът е фантастичен начин да се свържеш с нови места и хора. Да отидеш в събота или неделя на брънч в някой голям град, където това е традиция и е част от културата, е неповторимо усещане, независимо дали си сам или с компания. Била съм на женски брънч в Ню Йорк, който беше изживяване тип „Сексът и градът“. Била съм и на брънчове в Германия, в които съм била наблюдател, скрита зад дебела книга. Правила съм брънчове за рождени дни и тук :) На брънчовете се докосваш до уникални ястия, които често не се предлагат другаде. Никога няма да забравя едни невероятни яйца по бенедиктински, които ядох в Нюпорт, Роуд Айлънд“, споделя Хермина.
Кога: 16 септември, 11:00 – 13:00 ч.
Къде: Dada Cultural Bar (София, ул. Георги Бенковски 10)
Билети: Билетите се купуват онлайн тук , като в цената от 25 лв. влиза достъп до блок масата (1 супа, 3 солени ястия, 2 десерта), както и напитки като кафе, чай и вода.

Меню:
Грахова супа с мента – крем супа с грах и сметана; бекон по желание
Мъфин омлети – яйца, картофи, броколи, гъби, бяло сирене, кашкавал; бекон по желание
Ереванска салата – пиле с много майонеза и подправки
Арменска солена гата – една от най-популярните арменски закуски
Арменска грис халва – забравете грис халвата в детската градина, версията на Хермина е истински шедьовър с много масло, ядки и подправки
Кейк с тиквички – според Хермина без кейк с тиквички няма брънч, съгласни сме

2) Иракски брънч с култовия готвач Фреди Бениамин от ресторант Ашурбанипал на Женския пазар. Фреди е бежанец от Ирак, християнин, инженер химик, спортист, калиграф, автор и режисьор на комедии и драми, абсолютно фантастичен готвач и много сладък човек. Умее да създава една блажена атмосфера около себе си, особено сред тези, които току-що са вкусили ястията му. Има сертификат за майстор готвач в българската кухня, но е много по-интересен и разпознаваем с близкоизточната. Той е съ-автор в книгата „Вкусът на живота – 100 рецепти от бежанци в България“, издадена от ВКБООН.


Кога: 17 септември, 11:00 – 13:00 ч.
Къде: Dada Cultural Bar (София, ул. Георги Бенковски 10)
Билети: Билетите се купуват онлайн тук , като в цената от 25 лв. влиза достъп до блок масата (1 салата, 4 солени ястия и 1 десерт), както и напитки като кафе, черен чай и вода.

Меню:
Салата фатуш – много зеленчуци, пресни подправки с топинг от пържен арабски хляб
Махлеме – закуска No 1 в Ирак, омлет с телешка кайма, лук, домати, магданоз и подправки
Долма – вегетарианска версия на знаменитите пълнени с ориз зеленчуци
Картофени кюфтета – пълнени с вкусна смес от орехи, бадеми, лешници, кашу, фъстъци и подправки
Самбусак – ароматни хрупкави банички, пълнени с картофи, грах и подправки
Кексът с фурми на Фреди – сочен десерт с пресни фурми, ядки и специален топинг

КвАРТал фестивал се провежда за втора поредна година и с помощта на десетки партньори цели да обживи стария еврейски квартал между бул. Мария Луиза, Дондуков, Сливница, Васил Левски.
Програмата тази година е изключително богата и пъстра и включва тематични разходки, концерти, изложби, кино прожекции, пърформанси, литературни четения, работилници за деца и възрастни, кулинарни приключения, мащабен форум и още!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X