Напишете дума/думи за търсене

Странният случай на старата мома

“Тя е стара мома!” Звучи обидно, нали? Защото в нашето общество се смята, че бракът е мерило за това колко успешно се е реализирала една жена и че целта на нейното съществуване е да има семейство и деца. Рядко я питат за постиженията й в професионалната сфера.

Жените с добро самочувствие знаят, че да си “стара мома” не е диагноза. Но когато прехвърлят 30-те, много от тях изпадат в самосъжаление, когато ги попитат: “Ти омъжена ли си?” За това им “помагат” социолози, които твърдят, че скоро на нашата планета ще доминират самотни остаряващи жени - толкова масово е станало явлението женска самота. Това се отнася особено за жени, прехвърлили 40-те.

Явлението има обяснение

Съвременната интелигентна жена, която постоянно се развива, търси мъж, който й е равен по интелект и оценява нейните изисквания и очаквания от живота.

Кои са самотните жени

Първите не се обвързват и се отнасят към състоянието си на необвързани като към временно явление. “Просто още не съм срещнала този, с когото да свържа живота си!”, казват те.

Вторите дълбоко преживяват своето състояние, комплексират се, търсят оправдания за пред себе си, вечер плачат, заровили глава във възглавницата. Те панически се боят от близки отношения с мъж, въпреки че страшно го желаят, но от страх се затварят в собствената си черупка.

Третите са убедени и принципни феминистки, които съзнателно избягват брака, защото са заети с кариерата си. Те смятат мъжете за низши, ограничени същества, недостойни за тяхното внимание. Това не им пречи активно да ги използват - за ниско квалифицирана работа, като спонсори, за задоволяване на сексуалните си нужди.

Но както и да квалифицираме това явление, факт е, че всички тези жени са самотни и едва ли са щастливи. И в зависимост от това към коя група спадат, те трябва да променят акцентите, приоритетите в живота си, ако искат да направят стъпка напред към щастието. А към щастието всеки трябва да намери собствения си път.

Как да се избавите от самотата?

Не залъгвайте себе си

Каквото и да говорите пред хората, със сигурност ви е ясно, че всяка нормална жена иска да има семейство, деца и любим, с когото да е щастлива. Понякога, за да се защити от нетактични въпроси, жената предпочита да си измисли легенда за собственото си щастие без мъж. И активно насочва общественото внимание към факта, че по принцип не желае да се омъжва.

“За какво ми е мъж, той създава само проблеми!”, “Няма ли други по-приятни теми за разговор?”, “Аз съм успешна, самодостатъчна съм си, богата съм и никой не ми е нужен”, често се чува от самотната жена. Но тя не е откровена. Самотата не утешава, не носи удовлетворение, нито удоволствие. Дори и на най-самостоятелните жени понякога им се иска да са зависими, слаби, несвободни и любими. И те започват да се питат:”Защо не ми върви с мъжете?”

Отворете се за света

Напуснете своята какавида, докато все още имате шанс да се превърнете в пеперуда, преди да сте станала баба. Тези, които смятат самотата си за нещо временно и правят всичко, за да я преодолеят, имат повече шансове да са щастливи от тези, които са се отчаяли и са се скрили в черупката си.

Разбира се, самотата има и преимущества: никой не ви дразни, не ви диктува какво да правите, не ви прави забележки, не зависите от никого. Принадлежите на себе си и сте господарка на собствения си живот. Може би си мислите, че когато се влюбите или омъжите, ще се лишите от възможността да сте самата себе си? Или избягвате близостта, защото се страхувате да не попаднете в капан или да станете играчка в чужди ръце? Ако мислите така, вашата илюзорна защита от живота ще ви лиши от всички негови радости. И за другите ще сте задръстена, комплесирана, горда, самовлюбена, нещастна. Тогава кой мъж ще иска да има връзка с вас и да разкрива богатствата на вашата душа?

Как да открием съпруга?

Никога не прекратявайте търсенето

Подгответе си програма за постигане на щастие. Едва ли то ще ви падне от небето, докато си лежите на дивана. Направете първата крачка към него. Търсете, непрекъснато предприемайте нещо. Вече има много възможности за запознанства - в интернет, в клубове по интереси, спорт, ваканции, в работата, дори в асансьора. Важно е да имате желание.

Не зацикляйте

Някои жени от страх да не останат сами отчаяно се захващат да си търсят мъж и забравят за всичко друго. Това е излишно зацикляне. Превърнете търсенето в игра. Ако се получи, ще е прекрасно. Ако не - няма нищо трагично. Перспективите пред вас не изчезват. Остава очакването, което ще ви държи в тонус. Отнасяйте се към живота с лекота. Тогава той ще е по-лек и красив.

Не преставайте да работите над себе си

Голяма част от женските проблеми, свързани с липса на семейство и взаимоотношения с мъже, произтича от лични фактори, на които можем да въздействаме. Това са психологически фактори, вредни стереотипи на поведение, страхове, нравствени ограничения. Всички те се лекуват с помощта на психолози, книги, спорт, йога, внимателно изучаване на самите себе си. Това е вътрешна индивидуална работа, която ни прави по-хармонични и щастливи, независимо дали до нас има мъж или не, дали сме създали семейство или не.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X