Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Сидония Радева (+рецепти)

Победителката от кулинарното шоу Lord of the Chefs е завършила природо-математическата гимназия “Иван Вазов” в Добрич, паралелка информатика и английски език. Учи в УНСС публична администрация, в София паралелно взима тапия за НССР одитор - стандарт за контрол на критичните точки при производство и продажба на храна, както и диплома за хотелски мениджмънт с руски и английски. Завършва и кулинарната академия в Добрич. Работила е в ресторанти в САЩ, Франция и Холандия.

Сидония е на 11 години, когато приготвя първите си ястия - пиле с ориз, с грах, кекс с лимонада и соленки, по мамини рецепти от едно време. “Разбрах, че кулинарията ме привлича, когато започнах да готвя за цялото семейство - имам двама братя и една сестра. Когато майка ми и баща ми имаха работа, аз трябваше да се грижа за тях”. С времето по-сложните ястия й стават хоби.
В шоуто Сидония демонстрира уменията си в по-завъртяните гозби, но успя да впечатли колегите си и с по-семпли, но ефектни кулинарни хрумки.
Кулинарката споделя, че обожава съчетанието на шоколад с чили олио. “Те са ми страстта, пикантност и нежност, съчетани в едно, във вид на крем. Още с първата лъжичка се усеща хубавият шоколад, а чилито отделя леко лютия си вкус след няколко секунди. Тази пикантност засилва работата на всички сензори в устата и всяка следваща хапка е уникална, особено с чаша шампанско,” обяснява Сидония.

Шоколадов крем
Продукти: 200 г качествен натурален шоколад,
80 г масло, 1 с. л. чили олио, 3 жълтъка, 60 г захар, 3 белтъка, 1 с. л. захар. Шоколадът се разтопява на водна баня заедно с маслото и чили олиото. Когато се разтопи добре, се дръпва от огъня. Отделно леко се разбиват жълтъците. Добавят се към хладкия на пипане шоколад (не бива да е горещ) заедно с 60 г захар. Отделно се разбиват белтъците с 1 с. л. захар и постепенно се прибавят към крема. Кремът може да се украси с пресни малини или ягоди.

съвет
Захарта за белтъците се добавя на три части, за да бухнат повече. Ако се сложи наведнъж, белтъците няма да я абсорбират бързо.

Чили олио
На 100 г чили са необходими 300 мл олио. Накълцаните чушлета се заливат с леко затоплено олио, за да се отделят по-бързо ароматите. Сместа се оставя да престои 3-4 дни. Колкото повече отлежава, толкова по-люта става.

Рецепта за бърз крем маскарпоне
Продукти: 500 г сирене маскарпоне или 2 кутийки “Филаделфия”, 3 с. л. пудра захар и кората на половин портокал, настъргана на ситно ренде. В дълбока купа се разбъркват съставките и кремът се разпределя в стъклени чашки.

съвет
Към сместа може да се капнат няколко капки портокалов сок за аромат. Ако имате останали парчета от кексче или блат, леко напръскайте резенчета от
тях със затоплен натурален сок или компот. Декорирайте крема с тях и добавете пресни ягоди.

Как да сервираме крем супите
Голяма част от модерната кухня се базира на старите класически ястия, казва Сидония. Дори и вкусът на традиционната супа от леща може да се разнообрази. След като олиото се загрее, се добавя нарязан бекон и се оставя да се изпържи добре, докато потъмнее. Изважда се и се слага в купичка. След като супата стане готова, във всяка порция се ръси от бекона.

Крем супите също могат да се сервират различно - с баничка например. В парченца от готови точени кори, намазани с масло, се слага сирене, навиват се и се запичат, да станат хрупкави. Крем супата се напръсква с готварска сметана за декорация, а баничката се слага вътре, внимателно подпряна. Може да се нарежат тънки филийки от франзела, да се намажат със зехтин, да се поръсят със сол и черен пипер и след като се изпекат, да се поставят по същия начин в супата.

Кейк с тиквички
Продукти: 175 г брашно, по 2 г бакпулвер, сода за хляб и канела, по щипка сол и настъргано индийско орехче, 110 г бяла захар, 110 г кафява захар, 140 мл олио, 2 яйца, 180 г настъргани тиквички, 75 г орехови ядки.
Смесете сухите съставки в купа. В отделен съд разбийте захарта с яйцата и олиото. В друг съд смесете ореховите ядки с тиквичките. Към яйчената смес добавете постепенно сухите съставки и след това микса с тиквичките. Изсипете всичко в намаслена и набрашнена форма и печете на 160 градуса около 50 мин.

съвет
Към ореховата смес добавете 1-2 с.л. брашно, за да се разпредели сместа равномерно в кейка.

32-годишната жена разказва, че у дома обича да приготвя морски ястия, особено скариди. Предпочита кралските, тъй като вкусът им е по-силен.

Задушени скариди
Продукти за 4 порции: 3 с. л. зехтин за готвене, 30 г масло, девисил на вкус, 2-3 щипки настъргана лимонова кора, 400 г кралски скариди, сокът на
2 лимона.
В съд се налива зехтина и се пуска маслото. Когато то се разтопи (внимава се да не заври или загори), се ръси с девисила и лимоновата кора. Добавят се почистените скариди и се разбърква. Накрая се налива лимоновият сок.

идея
Ако имате отделно сварени спагети, към горната рецепта се добавя малко течна готварска сметана, намалява се котлонът и се оставя да покъкри не повече от 5 мин. Дърпа се съдът от котлона, поръсва се със ситно нарязан копър, черен пипер и се разбърква с пастата.

Сьомга с мариновани чушки и картофки с розмарин
Продукти за маринованите чушки за 1 порция: 1 дафинов лист, 1 скилидка ситно нарязан чесън, 200 г печени зелени и червени чушки, обелени и нарязани на жулиени, 10 мл лимонов сок, 20 мл винен оцет, 10 мл зехтин - екстра върджин, 5 стръка ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус.

В леко намаслен загрят тиган се слага дафиновият лист да отдели аромата си и след това се изважда. Чесънът се сотира (да отдели аромата си, но да не променя цвета си). Добавят се зелените чушки, след това и червените. Сместа се отдръпва от котлона и се слага в купа. Добавят се останалите продукти, разбърква се и миксът се слага в хладилника за 2-3 часа.

Продукти за картофките с розмарин за една порция: 400 г картофи, 1 скилидка ситно нарязан чесън, 2 стръка розмарин, 15 мл зехтин, черен пипер и сол
Фурната се загрява до 160 градуса. Всички съставки се смесват и се разбъркват добре. Поставят се в намаслена тава върху хартия за печене и се пече около 40 мин.

Продукти за рибата за една порция: 150 г филе от сьомга, сол и черен пипер на вкус, зехтин за намазване.

Фурната се загрява до 160 градуса. Рибното филе се овкусява и се намазва със зехтина. Загрява се тиган и рибата се поставя от страната на кожата за 1-2 мин. След това тиганът се поставя във фурната, без да се обръща рибата, за около 5 мин или до готовност според вкуса ви. Изважда се сьомгата, кожата се отделя и допълнително рибата се запържва в загрят тиган за около 1 мин.
В чиния поставете от маринованите чушки, картофките с розмарин и върху тях - рибното филе.

Бърза рецепта за лаврак
Продукти за 4 порции: 2 лаврака, зехтин за готвене, сокът на 1 портокал, 3-4 щипки настъргана портокалова кора, сол, черен пипер.
Рибата се почиства и оформя на филета. Дъното на тава се напръсква със зехтин и филетата се нареждат с кожата отгоре. Поливат се с портокаловия сок и се поръсват с портокаловите корички, сол и черен пипер. Ястието се покрива с алуминиево фолио и се пече не повече от 15 мин. в предварително загрята до 160 градуса фурна. Така лавракът се задушава в собствения си сос

Рецепта за сметанов сос
Продукти: 1 малка глава ситно наразян лук, 1 накълцана скилидка чесън, малко зехтин за готвене, ситно нарязан копър, черен пипер, 250 мл готварска сметана. В загрятата мазнина се слагат лукът и чесънът. Когато кромидът стане прозрачен, се добавя готварската сметана. Като се сгъсти, се поръсва с копър и черен пипер.

съвет
Към този сос може да се прибавят 50 г настъргана гауда. Ако искате да избягате от сметаната и сосът да е по-здравословен, използвайте лимоновия сос, само че му добавете лук, сол, черен пипер и подправки по желание.

Особености при приготвяне на риба
Високите градуси на фурната рядко се използват, защото продуктът се травмира, не се изпича както трябва и се губят полезните съставки. Затова е хубаво и рибите, и месата да се готвят на не повече от 140-150-160 градуса, за да си запазят протеините. Ако предпочитате да приготвяте рибата на тефлонов тиган, напръскайте го със зехтин и пуснете парченце масло. Загрейте на средна температура, не трябва да е силна. Поставете рибата с кожата надолу. В случай, че ползвате скара, тогава я завийте във фолио, като предварително в нея поставете девисил, стрък копър, резен лимон, сол, черен пипер, нарязано чери доматче, натрошени орехи. Затворете я и поръсете пак с орехи, зехтин, сол, черен пипер и копър. Загънете я в алуминиево фолио и я сложете да се пече.

Замразените филета често при топлинната обработка се разпадат. Това става, ако мазнината не е достатъчно загрята или когато по-рано започнете да ги обръщате. Рибата или месото в първия момент залепва, но щом се посготви, се отделя сама. Ако разтръсквате тигана или по-рано искате да я обърнете, нейната цялост ще се разруши. Тъй като филетата - хек, мерлуза са замразени и са натъпкани от производителите с вода, най-добре е да се приготвят във фолио или на фурна и парчетата да са оформени на порции. Готовата риба сервирайте с вече споменатия лимонов сос. А за месата кулинарката препоръчва бърз класически сос.

снимки Вергиния Янчева

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X