Напишете дума/думи за търсене

Ани Шакарян: Знак на гостоприемство е да опечеш домашен хляб (+рецепти)

Блогът на Ани Шакарян-Маринова не бива да се гледа на гладен стомах, защото мигом ще пожелаете нейната баница със солена тиква, патладжанените рулца с моцарела, свинското роле с карамелизирани ябълки или сладичкото клафути с кайсии. Вече близо 8 години блогът й „Вкуснотека” дава идеи на изкушените в кулинарията и особено на почитателите на арменската кухня. А всичко започва след раждането на дъщеричката й Аида.

Ани, каква е причината да направиш свой кулинарен блог?

Кулинарията се превърна в хоби и страст за мен, когато се роди голямата ми дъщеря Аида и останах по майчинство у дома. Открих няколко интересни блога, които непрестанно ме вдъхновяваха и ме подканваха да готвя нови и разнообразни блюда. Започнах да експериментирам. Разбрах, че ми се отдава. Доставяше ми удоволствие, беше нещо като терапия или медитация за ума. През май 2010 г. събрах кураж и създадох моята библиотека от вкусове, кръстих я „Вкуснотека“ и вече 4 години тя е моето трето дете, което отглеждам с много любов и страст.

Колко рецепти вече имаш в блога си?

„Вкуснотека” се развива непрестанно. Новите рубрики в нея са „Рецепти за мултикукър уреда”, „Храната и виното”, разбира се, „Арменски рецепти” и „Меню за гости”, в която представям идеи за готови цели менюта. Горда съм, защото всяка рецепта в блога е лично приготвена, снимана и поднесена от мен на читателите ми. Във всяка има частичка от мен и от моя мироглед. Като една истинска арменка, а арменците са известни с това, че обичат хубавата храна. Най-много са рецептите за основни ястия, а след това, разбира се, са десертите. Много обичам да правя торти за семейството ми, за приятели и близки. Напоследък новата ми страст са шоколадът и декорациите с него. Не ползвам фондан.

Как се чувстваш, като готвиш? И защо обичаш да експериментираш?

Готвенето ме успокоява, вдъхновява ме и ме прави щастлива. Преди време изкарах тежък грип и в момента, в който не се чувствах добре, ми дойде музата да творя. Тогава направих една от най-красивите си торти, декорирана с дантела от шоколад. Всяка нова рецепта е като магия за мен. Удовлетворението да видя крайния резултат и усмивките по лицата на семейството ми е огромно, а най-голяма радост ми носи заветното: „Много е вкусно, мамо!“, от децата. Някои рецепти и мои експерименти не виждат бял свят, защото не са минали теста.

Обичам да бъда оригинална и държа всички рецепти в блога да са наистина вкусни.

Кои са любимите ти български ястия?

От българската кухня обичам бавно печени ястия в гювеч, домашно приготвена баница и руло „Стефани”. Баницата приготвям, като редя две фини кори, отгоре натрошено сирене и така, докато свършат продуктите. Нарязвам, поливам с разтопено масло, заливам с прясно мляко и яйца и пека. Поднасям я с пудра захар и кисело мляко за закуска.

Какво диетично ястие би направила, ако имаш нужда от разтоварване?

В блога може да намерите много диетични ястия, приготвени без месо, без сметана, печени на фурна с различни зеленчуци. Любимите ми са запеканка от червени чушки със заливка от яйца и прясно мляко, както и пълнозърнестият здравословен киш с тиквички, патладжани и домат, италианската капоната и всички здравословни предложения с киноа – салати, запеканки, кюфтенца. Когато съм на облекчен режим, често приготвям и риба.

Когато ти идват гости, имаш ли изпитани ястия, които поднасяш, или

не се страхуваш да експериментираш?

Винаги се съобразявам с вкусовите предпочитания на гостите ми. Знак на гостоприемство е да опечеш домашен хляб. Ароматът му подканя към трапезата и създава усещане за уют.

Едно от любимите ми ястия за гости е пай с пиле и гъби, с коричка от бутер тесто. Винаги е успешен. Обичам да приготвям и бавно печено шпиковано телешко със запечени на фурна картофки с масло и розмарин, както и лазаня. Салатите са нетрадиционни и богати на вкусове – изобилстват от различни видове марули, винаги чесън, орехи, сушени боровинки, чушки, авокадо и домати. Любими десерти са ми чийзкейкът, бисквитената торта и тортите с шоколадов мус.

А без кои подправки не можеш?

У дома никога не оставам без пресни подправки като розмарин, босилек, мащерка и мента.

Когато пътуваш в чужбина, купуваш ли си продукти, свързани с готвенето?

При посещението ми в Рим си купих цветна паста и трюфели, а в Истанбул - лют червен пипер, традиционен за турската кухня.

Коя е любимата ти чужда кухня и кое ястие ти е много вкусно?

Обичам много арменската кухня. За мен тя е уютна и комфортна храна. Любимите ми ястия от нея са силкме (редени печени и пържени червени чушки и пържени патладжани със задушено телешко месо, запечени в доматен сос на фурна), карнъ ярък (пълнени патладжанени лодки с кайма и домати) и долма (пълнени червени чушки с мляно месо и ориз, запечени на фурна в доматен сос). Харесвам много и средиземноморската кухня.

Кои са любимите ти готвачи или блогове?

Любимите ми топготвачи са духовитият и талантлив Джейми Оливър, удивителната Лорейн Паскал, както и Анабел Ленгбайн. На българската кулинарна сцена съм верен последовател на прекрасната Йоли Делибозова, от която съм научила много. Разбира се, блог обществото е много голямо и разнообразно и непрестанно черпим взаимно вдъхновение един от друг.

Сочни пилешки кюфтета с плънка от моцарела

необходими продукти за пилешката кайма:

600 г пилешки гърди

3 стръка пресен лук

3 стръка пресен чесън

1 яйце

1 мокра филия хляб

50 г настърган пармезан

черен пипер

сол

зехтин

за плънката:

125 г сирене моцарела

2 сварени яйца

2 с.л. настъргано твърдо масло

няколко стръка пресен магданоз и копър

черен пипер

сол

начин на приготвяне:

1 Сварете две яйца.

2 Пасирайте пилешкото месо в блендер и го прехвърлете в купа. Добавете нарязаните на ситно пресен лук и чесън, яйцето, настъргания пармезан, наронената филия мокър хляб, черния пипер и солта и омесете добре с ръка.

3 Пригответе плънката, като настържете на ренде сиренето моцарела, 2 с.л. твърдо масло и двете сварени яйца. Добавете нарязаните на ситно копър и магданоз. Поръсете с черен пипер и сол на вкус, и разбъркайте добре.

4 Пригответе голяма чиния. Намокрете ръцете си. Вземете топка от пилешката кайма и я сплескайте. Сложете по средата лъжица от плънката и притворете краищата, така че да запечатате кюфтето. Поставете в чинията. По същия начин оформете и останалите кюфтета.

5 Загрейте тиган с капка-две зехтин. Поставете кюфтетата и ги гответе, докато покафенеят от едната страна. След това внимателно ги обърнете от другата страна. Изпечете ги равномерно. Отнема няколко минути.

6 Поднесете кюфтенцата топли с гарнитура по желание.

Бърза шоколадова торта без печене

необходими продукти:

1 пакет маслени бисквити

125 г масло

180 г качествен шоколад (150 г натурален и 30 г млечен)

100 г смлени орехи

100 г предварително накиснати стафиди

1 капачка ром или коняк

2 с.л. натурално какао

2 с.л. пудра захар

4 с.л. заквасена сметана

кокос за поръсване

начин на приготвяне:

1 Накиснете стафидите в малко вода.

2 Стопете шоколада на водна баня.

3 Стопете маслото на бавен огън.

4 Натрошете бисквитите с ръце в купа. Залейте ги с разтопеното масло и хубаво ги разбъркайте.

5 Добавете накиснатите стафиди и смлените орехи (или накълцани с нож).

6 Поръсете с капачка коняк или ром.

7 Полейте с разтопения шоколад и разбъркайте всичко добре. Поръсете с какаото и пудрата захар. Накрая добавете 4 с.л. заквасена сметана и бъркайте до хомогенност.

8 Изсипете сместа в малка тавичка или форма със свалящ се ринг. Заравнете, поръсете с кокосови стърготини и охладете за 1 час, преди да поднесете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X