Напишете дума/думи за търсене

Защо пестим ток, когато са чисти уредите

Искате да спестите от сметките си за ток? Ето и една проста хитринка - всеки електроуред хаби много повече енергия, когато е мръсен и не се поддържа. С редовното му почистване ще спестите пари от сметки за ток и ще облагородите дома, в който живеете.

Нека започнем от хладилника. Добре почистен, той поддържа по-ниска температура, отколкото когато не е чистен от доста време.

Измийте внимателно магнитните гумени уплътнения на вратата. С помощта на банкнота тествайте дали уплътненията са все още стегнати - ако банкнотата мине през процепа между вратата и тялото на хладилника, това означава, че той изпуска студен въздух, тоест плащате излишна енергия. Ако в камерата се образува лед, непременно я размразете. Когато има лед, хладилникът хаби повече енергия, за да поддържа температурата му. Компресорът работи двойно повече, а също така и нараства амортизацията на механизмите. Ако моделът хладилник, който притежавате, има кондензорни бобини на гърба, почиствайте ги поне два пъти годишно.

Фурната работи най-добре, когато горещият въздух се върти свободно. Уплътненията също трябва да бъдат почистени, за да се херметизира добре. Ако имате навика да слагате алуминиево фолио на дъното на фурната с цел да събира мазнини, отървете се от старите листове и сложете нов. Мръсното фолио абсорбира топлината, а чистото я рефлектира обратно в ястието, което се готви.

Електрическата фурна е хубаво да бъде бързонагряваща, а тази на газ трябва има син, а не жълт пламък.

Микровълновата фурна по принцип пести енергия, но ако не е добре поддържана, с нея се случва същото, както и при хладилника. Лепкавата маса от пръски храна трябва да бъде почистена, също и въртящата се чиния, върху която се слага храната. Цялата тази мръсотия абсорбира енергийните вълни и се хаби повече ток.

Филтрите на климатиците в домакинства с домашни любимци трябва да се почистват доста по-често. Перящият се филтър задържа по-малко мръсотия, отколкото този за еднократна употреба.

Миялните машини често се повреждат от задръстването на дюзите за вода с малки парченца храна. Това е предпоставка за по-голям разход на енергия.

Не чакайте крайния срок, за да подмените старите електрически крушки с енергоспестяващи! В интернет може да намерите куп предложения за използване на старите крушки.

И накрая ето още една екоидея: може да имате чиста къща, като използвате универсални почистващи средства, които са без химикали. Например белият оцет почиства всякаква мръсотия, содата за хляб е мек абразив, лимоните са натурален избелител, а спиртът чисти перфектно порцелан, хром и стъкло. Убедете се сами!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X