Напишете дума/думи за търсене

Какви цветя се садят през есента?

Есента е най-благодатният период да си засадите многогодишни и двугодишни цветя. Разнообразието е толкова богато, че ако се наемем да изброяваме, със сигурност ще пропуснем доста. Всичко зависи от желанията и вкусовете на цветаря.

От двугодишните най-често се засаждат теменужки, парички, незабравки, ружи и други. Есента е времето и за засаждане на луковични цветя, които цъфтят от най-ранна пролет. Кокичета, лалета, минзухари, нарциси и т.н. могат да ви радват чак до месец май.

От броя многогодишни видове обаче може и свят да ви се завие. Най-нисичките и почвопокривни растения - флокс, аубриети, кампанули, мини карамфилчета, зимзелен, примули и още много други са растенията, с които можете да превърнете всяка площ в цветен килим. Средните по височина цъфтящи като делфиниум, хемерокалис, рудбекия, ехинацея,божур, аквилегия, астри, лупини, астилбе, анемонии и още много други могат да превърнат градината ви в приказно място през топлата част от годината. С цъфтящи храсти като хортензията, вейгелата, индийски люляк, майски сняг, будлея, пък, можете да украсявате във височина. Лиани като текомата и клематиса също не са за подценяване. С тях може дори склуптори да създадете.

Няма да забравим да споменем и царицата на цветята - розата. Сортове и цветни вариации от розови растения има и за най-смелите мечтатели.

Есента е времето за създаване на цветна градина, но за всяко растение трябва да се помисли добре. Какви са изискванията му към светлина, почва и влага? Кога настъпва периодът на цъфтеж? Какви цветове, каква височина, в група или самостоятелно ще се засажда, бордюр ли трябва да се изгради? Въпросите са много! Важно е всички растения да са съобразени едно с друго, както и да се застъпват или разминават периодите им на цъфтеж. Така градината ще е цветна и пъстра през цялата вегетация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X