Напишете дума/думи за търсене

Как да сготвим перфектното къри (+рецепти)

Чували сме често в американските и азиатските филми наименованието „къри“, но до скоро познавахме главно едноименната подправка. Всъщност името „къри“ отговаря не само на подправката, но и на ястието, което се приготвя от месо и/или зеленчуци в сос.

Кърито може да ви звучи екзотично, но всъщност методът на приготвянето му е по-елементарен, отколкото на множество традиционни ястия у нас като например обичаната мусака или пълнените чушки. Ако вкусът на подправките в кърито ви допада, то може да стане любимо ястия в дома ви, защото се приготвя за нула време и защото за него може да ползвате каквито продукти ви се намират под ръка. Единственото, което трябва да имате, е къри паста или пък някаква комбинация от подправки, която да придаде на кърито специфичния азиатски вкус.

В различните райони по света кърито се приготвя по различни начини и с различни подправки. Те могат да бъдат свежи, а могат да бъдат и сготвени, цели или във вид на смляна паста, добавят се в началото или в края на готвенето. Основните подправки, които се ползват в кърито, са кориандър, кимион, куркума, листа къри.

Кърито на прах е измислица на запада за улеснение, но ако искате да приготвите истинско къри, заложете или на истински подправки, или на къри паста. Подправките ще откриете в специализираните магазини и по пазарите, а къри пастата може да си набавите от големите хипермаркети. Тя се съхранява дълго в хладилник, освен това е изгодна, защото за едно ястие се ползват по 1-2 с.л. от нея.

Кърито може да бъде течно или сухо. Течното прилича на яхния и се консумира с индийски питки, ориз или друго по ваш вкус. То се приготвя или с кокосово мляко, или с домати, или с бульон. При сухото къри месото и зеленчуците, които се приготвят на тиган, просто се овкусяват с къри пастата или с подправките, но за него оризът също е идеалната гарнитура.

Това невероятно вкусно ястие, придобило световна популярност, може да се сготви с комбинация от всякакъв род продукти: всички видове месо, риба, зеленчуци, ориз, боб, леща. То поема всички видове остатъци от храна и позволява импровизации. Пропорциите няма нужда да са точни – всичко е въпрос на вкус.

Основна рецепта за „сухо къри“

1. Нарежете месото и/или зеленчуците на еднакво големи парчета.

2. В дълбок тиган или касерола запържете на висока температура малко лук, няколко скилидки чесън, парченце джинджифил на ситно и 1 люта чушка. (може да импровизирате с тази основа и да ползвате само желаните от вас продукти)

3. 1-2 с.л. къри паста се разтварят в основата, за да пусне ароматите си. Същото важи и ако готвите със сухи подправки. Може да ползвате къри на прах, листа къри, кориандър на зърна, кимион, куркума, черен пипер, червен пипер и т.н.

4. Добавете месото и го оваляйте добре в основата. Запържете по няколко минути от всяка страна в зависимост от вида и дебелината му.

5. Добавете и зеленчуци: тиквички, патладжани, моркови, праз, още лук и чесън, гъби и т.н. Смесете добре всичко и сгответе на силен огън за 10-20 минути в зависимост от съставките.

6. Сервирането става най-често с ориз, парчета лимон, кисело мляко.

7. Обичайно се добавят и ядки – кашу или бадеми, запечени предварително на тиган, за да се изтеглят максимално и техните аромати.

8. За красота и аромат на финала най-подходящ е пресният кориандър, но може да го замените и с магданоз.

Рибно къри

Необходими продукти:

1 лимон

2 с.л. къри паста

400 г замразени филета риба

1 глава лук на ленти

2 скилидки чесън на ситно

парче джинджифил (5 см) на ситно

1 червена люта чушка на ситно

1/2 връзка пресен кориандър

зехтин

300 г картофи, обелени и нарязани на 2-сантиметрови кубчета

2 домата на четвъртинки

300 г замразени розички от карфиол

50 г червена леща

320 г ориз басмати

няколко карамфилчета

1/2 кофичка кисело мляко

Начин на приготвяне:

1 Разбъркайте сока от половината лимон с 1 с.л. от къри пастата. Намажете замразената риба добре с нея. Оставете да се маринова и размрази върху тава или друго, но на един пласт.

2 Вземете голяма касерола или дълбок тиган и сотирайте лука, чесъна, джинджифила, лютата чушка и дръжките на кориандъра. Добавете останалата къри паста и разбъркайте добре, за да си пусне ароматите.

3 Пуснете при тях картофите и гответе 15 минути, или докато омекнат, като бъркате от време на време.

4 Време е да добавите доматите, карфиола, лещата и 600 мл вряла вода или бульон. Оставете да заври и намалете котлона. Нека ястието къкри 30 минути, или докато лещата е готова, а сосът се сгъсти. Ако е необходимо, добавете още вода.

5 15 минути преди кърито да е готово, сложете ориза да се свари заедно с карамфилчетата. Преди сервиране ги отстранете.

6 Сотирайте рибата в дълбок тиган за около 3-5 минути от всяка страна.

7 Сервирайте ястието, като използвате за основа ориза. Върху него подредете кърито, парчетата риба, по лъжица кисело мляко и листенцата кориандър. Може да изстискате останалия лимон отгоре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X