Напишете дума/думи за търсене

Енджи Касабие: Съпругът ми се влюби в лютеницата (+рецепти)

Енджи Касабие

С диетоложката на звездите д-р Енджи Касабие говорим за приликите и разликите между ливанската и българската кухня, както и за позходящите храни по време на пости.

Какви са приликите и разликите между българската и ливанската кухня?
И двете кухни ползват подправки. Както в българската кухня върху хляба се ръси чубрица, в ливанската се използва заатар - от риган, настъргани ядки и сусам. Миксът се посипва върху питка със зехтин. В ливанската кухня няма толкова пържени храни и въобще не присъства свинското месо. Ползва се телешко, по-малко агнешко, пилешко и много рибни деликатеси. Храната винаги трябва да съдържа зеленчуци във всякакви варианти, поднесени с червено или бяло месо. И винаги на масата има бял ориз басмати.

Има ли ястия от българската кухня, които е добре да избягваме като мусака, дроб сарма?
Не вярвам, че човек трябва да избягва каквото и да било ястие, щом съществува в кухнята и му харесва. Въпросът е да не се прекалява с количеството и да не се приема ежедневно. Аз самата не се лишавам от никаква храна, но не прекалявам. Може да хапна бургер или пържени картофки, но не редовно.

Коя ваша любима салата ще ни препоръчате?
Много обичам киселите неща като сос от нар, лимон, оцет балсамико. Вчера пробвах див трън, който е много кисел и ми хареса. Предлагам ви салата със спанак, чери домати, печено козе сирене, кедрови ядки и див трън, която се овкусява със сос от нар или оцет балсамико. Друг вариант е печени зеленчуци на скара с кедрови ядки, песто, сухар, сирене или риба тон. Много вкусна и полезна е ливанската салата табули с магданоз, лук, домат и подправки – сол и малко черен пипер, зехтин и лимон.

Как да сготвим нещо вкусно, което да ни засити?
От супите харесвам доматена крем-супа с щипка див трън и нискомаслена сметана. А ако искате вкусно и засищащо ястие с полезни мазнини, въглехидрати и зеленчуци, сложете в тава лук на ситно, картоф, тиквичка, морков, гъби и домат на кубчета, изчистена скарида, сьомга и барбут, вино или вода с оцет и риган. Включете фурната на 40-50 градуса и ястието ще стане бързо.

Кое ястие със суперхрана да си направим?
Предпочитам елда, киноа. Когато съм в офиса и нямам време да приготвя обяд, сварявам киноа, слагам малко зехтин, сос от нар и го бъркам с малко пипер и хималайска сол. Става много вкусно.

Какво леко ливанско основно ястие ще ни препоръчате?
Известно по света е традиционното ястие шиш таук. Пилешкото шишче се приготвя със специална марина от домати, кисело мляко, сумак (кисела подправка), пипер, сол, 1 с.л. майонеза. И се пече на дърва или на въглени. В Ливан правим и чипс със захар, като нарязваме картофите на шайби, слагаме ги във фурната със зехтин и подправката заатар. Заатар върху питка даваме на децата, които ходят на училище, тъй като ядките в подправката подобряват паметта.

Как да си направим вкусен, но не тежък десерт?
Любим десерт ми е чийзкейкът. Правя го, като най-отдолу слагам обикновени начукани бисквити, покривам ги със сирене филаделфия и отгоре – боровинково или ягодово сладко, а може и шоколад.

Кое българско ястие приготвяте на вашия съпруг и му харесва?
Той се влюби в лютеницата и киселото мляко.

Кое традиционно ливанско ястие ще приготвите за Коледа или Нова година?
Тази Коледа ще сме на планина с приятели и ще правим пълнена пуйка с кестени, елда, киноа, лимец, лешник, стафиди.

На кои храни да наблегнем по време на постите, за да ни е вкусно и да не сме гладни?
Добре е да се яде пълноценно и да се приема боб, леща, елда, лимец, киноа. Важно е да не се набляга само на ориза и картофите, а да овкусяваме храната с подправки и лек сос, за да ни е вкусно и постното хранене.

Вие препоръчвате вземането на спирулина. Какви полезни вещества ни поднася тя и как ни помага в борбата с пречистването и отслабването?
Тя подобрява обмяната на веществата, храносмилането. Помага на хора със запек и даже лекува. Потиска апетита, тъй като храни клетката на клетъчно ниво. Дава всички витамини и минерали, нужни на организма. Не я приемам на прах, а на хапчета. Като тази спирулина е отгледана в минерална вода и е без химия и консерванти.

Колко пъти седмично тренирате и къде?
Моят мъж промени начина ми на мислене към тренировката. Научи ме да тренирам и вкъщи, когато нямам време, но поне 3-4 пъти седмично. Скоро ще пуснем в Instagram, в Twitter упражнения, които всеки може да прави вкъщи.

за още срещи със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения, практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X