Напишете дума/думи за търсене

Да направим домашен пастет и колбаси (+рецепти)

Трябва да ядем само онова, което сме отгледали и направили сами. Тази теория, макар да е малко крайна, печели все повече привърженици. Дори да не сте от тях, сигурно ви се е случвало да подквасите млякото вкъщи или да се зачетете как се прави домашен хляб. Може да не изпадате в крайности, но при всички случаи ще сте сигурни какво сервирате на семейството си, ако приготвите някои основни храни вкъщи.

Вече научихте как да си приготвите сами кисело мляко, сирене, кашкавал, ябълков оцет и моцарела. Продължаваме с още по-интересни рецепти.

Домашен пастет от телешки дроб

Необходими продукти:

1 кг телешки дроб

750 мл прясно мляко

150 мл течна сметана

125 г масло

2 глави лук на ситно

150 мл уиски

1 ч.л. бахар

1 дафинов лист

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1 Нарежете телешкото на филии и го потопете в млякото. Оставете го няколко часа, след което го запечете на тиган от всички страни.

2 Запържете лука в половината масло, добавете му дафиновия лист и фламбирайте с уискито. Когато течността се изпари, махнете от котлона и добавете останалото масло. Извадете дафиновия лист и оставете да се охлади.

3 Блендирайте месото, добавете му маслената смес и сметаната, бахар, сол и пипер на вкус и разбъркайте хубаво, а най-добре минете пастета още веднъж през блендер или чопър.

4 Разпределете пастета или в малка форма за кекс, най-добре силиконова, или в буркани, и съхранявайте в хладилник.

Домашен колбас

Необходими продукти:

1 кг свински врат

черен пипер

сушена мащерка

кимион

сол

Начин на приготвяне:

1 Разстелете парчето месо и го овкусете добре от всички страни с подправките.

2 Завържете го с конец от единия край до другия.

3 Сварете го в тенджера под налягане за половин час.

4 След като се охлади, съхранявайте го в хладилник.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X