Напишете дума/думи за търсене

Задава се любов...

След като от години в българското кино липсва класически романтичен филм, най-после сме на път да видим такава история на голям екран. В главните роли на "Дъвка за балончета" са Теодора Духовникова и Иван Юруков. Още първите зрители на филма казват, че химията между двамата е бомбастична. Лентата беше представена предпремиерно на фестивала "Златна роза", където грабна голямата награда за сценарий. Това не е случайно, тъй като сценаристи на филма са екип от най-добрите в писането за кино - хората, които стоят зад сериали като "Под прикритие", "Стъклен дом", "Революция Z" и други - Теодора Маркова, Георги Иванова, Невена Кертова и Тео Чепилов. 

Името на режисьора също изскача от най-успешните ни телевизионни продукции "Столичани в повече" и "Откраднат живот". Той е Станислав Тодоров – Роги и това за него е първи пълнометражен филм.

Историята се развива паралелно - в 80-те и днес. Героите, които са приятели от деца, се срещат след години... срещат и своите позабравени мечти и обещания.

"Това е една любов, която започва при героите от малки и филмът проследява какво се случва през годините. Дали едни думи, които сме казали като деца, продължават да стоят между нас, стоим ли зад това, което сме си обещали. Изобщо в какво се превръщат мечтите", разказа Теодора Духовникова пред "България он еър" по време на снимките на лентата миналата година. 

Филмът съживява спомени за емблематични преживявания от детството – играта на фунийки, колекциите картинки от дъвки, старите стрелбища със “съкровища”, пакостите, пионерските връзки и старите порядки в училище и разбира се, към първата любов. В ролите на децата влизат Аглея Гумнерова и Андрея Захариев, които този понеделник разказаха в "Здравей, България" как са се учили да стрелят с фунийки и да разбират сленга от детството на своите майки и бащи.

“Този филм е като “машина на времето” за цяло поколение българи. Той ни връща към едни от най-милите спомени от детството, но като лично преживяване в най-чистия му вид, а не като носталгия по соц-а. Филмът е любовна история по всички правила на романтичния жанр, но показва и “белезите”, които носи т.нар. “поколение на прехода”. Затова и много хора ще го преживеят като своята лична история”, обясняват от екипа.

Премиерата на "Дъвка за балончета" е на 8 декември, а официалният трейлър, който излезе преди минути, може да гледате ТУК.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X