Напишете дума/думи за търсене

Тофу - символът на полезната храна (+рецепта)

Сиренето тофу се прави от соеви зърна. Цветът му е белезникав, с жълт отенък или леко сивкав. Консистенцията му е като на желе, но и достатъчно еластична, за да се реже на парчета. Този вид сирене е от най-използваните продукти в азиатската кухня и се превърна в световен символ на полезната храна.

На българския пазар също можете да го откриете. Има неутрален вкус. Почти не съдържа калории и е с много ниско съдържание на мазнини. Често е овкусено с различни подправки, маслини или зеленчуци. Ако пък не е овкусено, има лек аромат на дрожди и кисела жилка. В китайските магазини ще откриете и произведено в Азия тофу. То обаче може да има натрапчив и нехарактерен мирис на изгоряло, който се получава при технологичното загряване на соевото мляко.

Нормализира хормоналния баланс при жените

В соята има фитоестрогени, които имитират естествения женски хормон естроген - отговорен за здравината на костите и за повишаването на имунитета. Нормализира хормоналния баланс при жените, особено в менопауза (освен в соята, фитоестрогени има в пшеницата, ръжта, царевицата, боба, лещата, нахута, слънчегледовите, тиквените и сусамовите семена, както и в червената детелина).

Тофуто съдържа голямо количество полиненаситена Омега-6 мастна киселина, която помага за разрушаване на холестерина и мастните отлагания в кръвоносните съдове. Полезното сирене е богато и на витамини от групата В и е източник на фосфор, магнезий, калий, натрий, желязо, мед и селен. Освен това, действа антиоксидантно. Съдържа всички аминокиселини, които човешкият организъм не произвежда и е идеална храна за вегетарианци. След яйцата, в него има най-много лицитин, който укрепва нервната система.

Идеална добавка за салати, спагети и лазаня

Заради слабия си мирис, тофуто може да се съчетава с всякакви продукти. Да го мариновате и да добавяте в салатата си мариновани кубчета тофу. А може и да се изпържат или да се запекат. Поднесете ги и като самостоятелно предястие, като гарнитура на ястия заедно с варени зеленчуци или в салати. Особено вкусно става, когато марината е от зехтин и босилек или ако овкусите сиренето със зехтин или чеснов сос. Хапвайте го директно или просто подправете с лимонов сок. Кубчета тофу вървят добре и в спагети, лазаня, като ги смесите с моцарела.

Съвети за съхранение

Когато отворите опаковката с тофу, излейте течността от него, изплакнете го под струя студена вода и подсушете. Имайте предвид, че не е трайно. Съхранявайте го в хладилника, в съд с вода, която сменяте всеки ден. Ако придобие леко кисел дъх, значи е развалено. Може да се замразява, нарязано на резени и увито в найлон, но не повече от два-три месеца. След това, обаче цветът му ще стане по-жълт и ще е по-шуплесто и твърдо.

Как да си направим тофу

В Япония този вид сирене е правено още от будистките монаси преди повече от 1500 години. Жителите на страната се отнасят към него като към нещо свещено и са издигнали в култ процеса на приготвянето му.

За да си направите тофу у дома са ви необходими:

1 ч.ч. студена вода

1 ч.ч. соево брашно

2 ч.ч. гореща преварена вода

6 с.л. лимонов сок

В тенджера се смесват соевото брашно и студената вода до получаването на гъста еднородна смес. Добавя се преварената вода и се разбърква. Вари се 15-на минути на слаб огън. После се налива лимоновият сок, разбърква се и се сваля от огъня. Като се утаи се прецежда през марля. Готовото сирене се съхранява в хладилника, полято с вода, в херметично затворена кутия.

-- -- -- -- -- -- -- -- --

Откриват го случайно

Соевото сирене е открито в Китай и то случайно, докато един древен готвач варил соеви бобчета за супа и използвал като подправка солта нигари, от което се получили гъсти парчета в супата. Учуденият готвач ги извадил и установил, че са доста вкусни. Така открил соевото сирене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X