Напишете дума/думи за търсене

3 неща, които да направим сега, за да бъде новата година по-добра от тази

Обичайно по това време на годината хората си правят равносметка на изтеклите месеци и събития и това не е случайно. Защо се прави, какво ни носи и какво още е необходимо да предприемем преди празниците, за да бъде следващата година по-добра, по-смислена и по-щастлива?

1. Равносметката в края на годината... тя обобщава грешките и успехите ни. В сбит вид тя ни позволява да преминем отново през времето и да изживеем нещата, но вече без да е така емоционално заредено и изпълнено със стрес. Догодина подсъзнателно ще се стремим към повече такива моменти като онези, които са ни донесли радост през тази година. И, разбира се, ще се пазим повече от грешките и слабостите, проявени дотук. Равносметката всъщност се прави в името на новото начало, а не заради наближаващия край. Така че имайте я за нещо градивно и безкрайно положително, върху което ще стъпите по-здраво при влизането си в новата година.

2. Простете! Седнете и запишете на лист къде, с какво и с кого сбъркахте. Може да ви донесе болка, но целта на упражнението е да оставите тази болка в настоящата година, а не да я пренасяте със себе си в идващата. Не чакайте да дойде ден за прошка, за да кажете на най-близките си хора, че съжалявате, че сте ги наранили в даден момент. Направете го в мига, в който осъзнаете, че ви тежи. Простете си в името на това да бъдете по-добри утре, по-мъдри и по-зрели, по-разбиращи и с по-отворени сърца.

Простете и на тези, които обидиха вас. Не искате да носите със себе си чернилката и догодина, нали? Представете си я като нещо мръсно върху ръцете си. Визуализирайте тази обида, а също и как я изчиствате и захвърляте в коша. Всеки път, когато я почувствате, когато ви прониже болката, визуализирайте обидата и я изхвърляйте. Изчистете се от нещата, които ви тежат. Новата година не е само календарно време. Това е перфектното време да влезете на чисто в новия период на своя живот. От вас зависи кога ще започне той и колко леки и силни ще стъпите в него.

3. Планирайте тези три неща:

От какъв страх ще се отървете през новата година? Да речем, имате страх от високото. Нищо че сте на 30, 40 или 65 години. Никога не е късно да се преборите със себе си. Набележете си един страх, с който ще намерите начин да се разделите през идната година. Ако ви е страх от високо, обещайте си, че най-късно през юни ще скочите с бънджи. Ако ви е страх от змии, обещайте си, че това лято на морето ще се снимате най-после с проклетото животно. Изобщо обещайте си да скъсате с един страх и си дайте срок. След това направете план и действайте!

Каква мечта ще сбъднете? Винаги сте мечтали да се научите да шиете или пък да изкачите Мусала, да заведете майка си в Прага или пък да осиновите куче. Още преди да е настъпила Новата година, си обещайте коя ще е мечтата, която ще преследвате до край през следващите 12 месеца. Имайте план, имайте сбъдната мечта, родете си нова...

Какво добро ще направите? Точно така – планирайте го отсега! Все се оправдаваме, че нямаме време, но добрината невинаги иска време. Ако съберем часовете, прекарани в социалните мрежи, ще се окаже, че са далеч повече, отколкото са ви необходими, за да извършите някакво добро дело. Например да помогнете на приятел в работата или на колега в намирането на жилище. Да се запишете доброволец в „Четири лапи“ или TimeHeroes. Да посетите дом за възрастни хора или да започнете да отделяте всеки месец по малка сума за благотворителност. Открийте мястото и съществата, на които ще бъдете най-полезен и действайте. Нека годината започне с добро и донесе добро! Нека доброто е в нашите ръце и нека идващата 2021-ва е специална и заредена с щастливи събития за всички нас!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X