Напишете дума/думи за търсене

Вики от Good to the last drop: Щастие ни носят всички простички, очарователни храни, които обичаме (+рецепти)

Ако трябва да опиша нейните кулинарни идеи, бих използвала следните думички: оригинални, свежи, лесни, ухаят на детство. При Виктория Вецева няма сложни рецепти, завъртени продукти и префърцунени обяснения. Вкусно е като в кухнята на мама и е вкусно до последната хапка... а също и капка. Потърсете вдъхновение от нейните гозби и приказни сладкиши на адрес https://vicktory.wordpress.com.

Вики, който следи блога ти, знае, че обичаш да пътуваш, да гледаш научни филми, че обожаваш сина си и че мечтаеш за малка къщичка на спокойно място. Какво обаче не знаем за теб?

Работя като търговец в международна компания - лидер на пазара на ИТ продукти и офис консумативи. Харесвам работата си, тъй като е доста динамична и непрекъснато контактувам с различни хора. В свободното си време много обичам да пътувам. Това е моят начин да избягам от ежедневието. Всяко пътуване ме зарежда с положителни емоции. Покрай блога и пътуванията започнах да се интересувам от фотография. А отскоро се занимавам и с декорация на торти с фондан.

Кой пося у теб тръпката към кулинарията?

Моята майка и двете ми баби готвят много вкусно. Майка ми непрекъснато правеше торти. Преди време нямаше такова изобилие от продукти, но тя умееше да направи от нищо нещо. Едната ми баба е от Северозападна България, при нея прекарвах голяма част от лятото и тя ме научи на много вкусни гозби. С другата имах специална връзка. Тя беше една надживяла времето си уникална жена! За всеки празник месеше страхотни питки, погачи и козунаци. В кухнята на всяка от тях винаги ухаеше невероятно вкусно!

Помниш ли забавен момент в кухнята, някой гаф?

Правила съм много гафове в кухнята. Спомням си за първата супа топчета, която сготвих. Не знам защо, но направих топчетата ужасно големи - колкото кюфтета, и се наложи да ги варя дълго време, в резултат на което зеленчуците се смиха. За да не се изложа, дадох "топчетата" на кучето и така направих първата крем-супа топчета без топчета (ха-ха-ха). Друг път сварих сладкото от сливи толкова гъсто, че трябваше да се счупи бурканчето, за да извадим сладкото.

Успяваш ли да запалиш сина си по здравословното хранене?

Старая се да приготвям храната по здравословен начин, както и да обяснявам на сина ми защо не е добре да яде вредни храни. Трудно е, но започна да разбира и да свиква с различни продукти. От малък го научих да яде супи и домашно приготвена храна. Освен това вече посяга само към черен шоколад. Нещата, които отказваше да пробва, му поднасях по интересен начин - украсени забавно. Вярвам, че вкусът се възпитава или поне се надявам да е въпрос на търпение.

Дай идея за интересна лятна вечеря или пък за неделна закуска.

Обичам да приготвям бързи и леки неща. Една хубава вечеря за мен е салата от гриловани и пресни зеленчуци и мариновано месо или риба, изпечени на барбекю. Закуската е много важна, с нея стратира всеки ден и е добре да е питателна и разнообразна. Чудесна идея за неделна закуска са препечни филийки, намазани с маслинова паста, моцарела и домати. Често приготвям различни кремове с чиа и сезонни плодове.

Виктория Вецева
Виктория Вецева
А какво би сготвила, ако ти дойдат ненадейно скъпи гости?

Обичам да посрещам гости! На първо място много държа на красивата подредба на масата. На някого това може да се струва излишна подробност, но за мен е важно. Не всичко се свежда до финансови възможности. Дори с една съвсем обикновена покривка, букетче цветя и интересни салфетки трапезата може да изглежда красиво. Убедена съм, че човек трябва да се храни с всичките си сетива.

Ако имам повече време, не пропускам да направя домашен хляб. Ако не разполагам с такова, поднасям препечен хляб. Бих избрала да поднеса на гостите си някакви разядки или солена тарта от бутер тесто (почти винаги се намира в хладилника ми, а се приготовя за минути), салата, разбира се, а за основно - риба или руло от пилешко месо с пресни подправки. Тъй като не е необходимо много време да се сготвят, са подходящи за ненадейни гости. Десерта предпочитам да е лек с плодове. Обичам торта „Павлова” - въздушна и ефирна с лек крем и пресни плодове.

Има ли храни, които ползваш вместо лекарства? Храни, които лекуват?

В сезона на настинките приготвям джинджифил с мед и лимони за засилване на имунната система. Медът консумираме целогодишно. Той е богат на антиоксиданти и има антибактериално, противовъзпалително и антивирусно действие, джинджифилът - също. Лимоните изобилстват от важния витамин С, действат антисептично, подпомагат храносмилането.

Джейми Оливър има цяла линия на тема „Храни за щастие“. Кои са твоите храни или рецепти, които носят добро настроение и щастливост?

Джейми е уникален! Той готви и съчетава продукти с лекота. Също като него вярвам, че щастие ни носят всички простички, очарователни храни, които обичаме. Всички любими ястия и продукти, свързани с детството ни, които събуждат у нас носталгични спомени.

Има ли рецепти, които никога не ти омръзват и които приготвяш целогодишно?

Обожавам чушки и патладжани. Обичам да приготвям неща с тях през цялата година, особено след като вече мога да ги купя почти целогодишно.

А любимата ти разхладителна напитка, която сама приготвяш?

През лятото задължително правя нектари за директна косумация от ябълки, сини сливи и круши. С нетърпение чакам юни да цъфне бъз, за да направя сок от него. Обожаваме го с хлапето.

Ти приготвяш ли зимнина?

Не съм от хората, които приготвят много зимнина от зеленчуци. Съхранявам предимно печени чушки и патладжани. Но пък правя доста сладка и мармалади. Любимото ми сладко е от кайсии с лавандулови цветчета. Рецептата за него читателите можеда открият в блога.

Ако ни четат начинаещи кулинари, с какво би им препоръчала да започнат своето пътешествие пред печката?

Всички хора, които нямат много опит в кулинарното изкуство, бих посъветвала да експериментират и да приготвят ястия с продукти, които харесват на вкус. Да не търсят да приготвят сложни рецепти с неща, които не са опитвали, за да не се разочароват и никога повече да не пожелаят да ги пробват. Не е нужно първите рецепти, които готвят, да са грандиозни. Разочароващо е да прекараш няколко часа пред печката, а накрая яденето да не става за консумиране. Стъпка по стъпка да се научат да съчетават различни вкусове и да придобият опит и самочувствие, че могат да приготвят впечатляващи ястия.

Тарт Татен с череши

необходими продукти:

600 г череши (с костилка)

1 пакет свежо бутер тесто (275 г)

90 г захар

1/4 ч.л. смес от подправки

(канела, джинджифил, индийско орехче)

1/4 ч.л. смлян карамфил

40 г масло

2 с.л. силна ракия

начин на приготвяне:

1 Черешите се измиват и с уред се махат костилките. Използвайте го, за да останат цели.

2 В подходяща тавичка или в тиган се поставят маслото и захарта. След като се разтопят, се оставят, докато се получи карамел с приятен кехлибарен цвят.

3 Добавят се черешите и се разбърква, след което се сипва ракията. Бърка се внимателно с лъжица, за да не се разкъсат черешите. Не се притеснявайте, ако карамелът стане гъст, като добавите ракията, намалете огъня и продължете да разбърквате, докато се разтопи напълно (около 5-8 мин).

4 Сосът се изсипва в купичка, като в съда се оставя толкова, колкото да покрие само дъното му. Плодовете се оставят настрана, докато изстинат.

5 Бутер тестото се изважда от хладилника и от него се изрязва кръг с диаметър малко по-голям от този на съда, който се използва. С помощта на точилка (или с ръце) бутер тестото се пренася върху черешите. Ръбовете на тестото се подпъхват между тигана и външния край на черешите. Върху тестото се правят един-два малки разреза с остър нож, за да излиза парата.

6 Съдът се слага в предварително загрята на 220 градуса С фурна. Тартата се пече, докато тестото придобие златист цвят. Изважда се и се оставя да се охлади няколко мин преди да се обърне върху чиния за сервиране.

Поднесете с хубав сметанов сладолед, полят с отделения сос, и поръсете с филирани бадеми.

Солена торта с пиле и гъби

необходими продукти:

12 филийки хляб (най-добре за тостер)

4 твърдо сварени яйца

2 с.л. лека майонеза

няколко лъжици прясно мляко

200 г крем сирене с билки (или друго по избор)

150-200 г пушено пилешко месо

200 г нарязани мариновани печурки

шепа зелени маслини

200 г заквасена сметана

сол и черен пипер

за украса:

2 с.л. заквасена сметана

1 с.л. крем сирене

1 голяма краставица на много тънки кръгчета

начин на приготвяне:

1 Нарежете добре отцедените гъби, маслините и пилешкото месо на парченца.

2 В дълбока купа поставете майонезата, крем сиренето и сметаната. Настържете на ситно ренде 2 от яйцата и ги сложете при останалите продукти. Подправете с черен пипер и сол и разбъркайте много добре.

3 Изберете за тортата дълбока купа и покрийте дъното и стените с прозрачно фолио.

4 Отрежете внимателно корите на хляба. Подредете филийките по дъното и стените на купата плътно. Ако е необходимо, изрязвайте парчета, за да попълните добре всички страни.

5 С четка, потопена в прясното мляко, намажете добре всички филийки, но не прекалявайте, за да не се разпадне тортата.

6 Разделете пълнежа на две равни части. Сипете с лъжица едната половина и загладете добре. Отгоре покрийте с хляб и отново го намажете с мляко. Изсипете останалата част от пълнежа и загладете.

7 Разпределете на равен пласт останалите 2 настъргани яйца. Завършете тортата с последен пласт хляб.

8 Завийте плътно с фолиото и поставете тортата с хладилник за няколко часа, преди да я украсите. Добре е да поставите чиния или друг подходящ съд за тежест.

9 Готовата торта обърнете върху красива чиния за сервиране. Намажете я добре със смес от майонеза и заквасена сметана, подправени с малко сол. Облепете я с тънко (почти прозрачни) нарязани кръгчета краставица, като ги застъпвате. Отгоре гарнирайте с розичка от домат или по ваш вкус.

Маргаритки

необходими продукти:

(за около 30 броя сладки)

430 г + 40 г брашно

160 г пудра захар

200 г меко масло

2 с.л. тъмно какао

1 с.л. прясно мляко

1 с.л. зехтин

1 ванилия

1 яйце

лешници

начин на приготвяне:

1 В тава сипете брашното, нарязаното на парчета масло, пудрата захар, ванилията, яйцето и зехтина. Омесете бързо и хубаво и оформете голяма топка тесто.

2 Премерете и разделете на 2 еднакви по големина части. Към едната прибавете размитото в прясното мляко какао. Месете, докато го поеме - тъй като тестото става лепкаво, добавете останалите 40 г брашно и месете, докато го поеме.

3 Поставете двете топки тесто в плик или ги увийте в прозрачно фолио. Сложете ги в хладилник за 1-2 часа.

4 Извадете тестото и го разточете на тънки кори.

5 Изрежете кръгове (аз използвах метална кръгла форма 4 см).

6 Разрежете белите и тъмните кръгове тесто по средата. За да направите една маргаритка, ще са необходими 5 „листенца“.

7 Вземете 1 бял полукръг и върху него сложете тъмен. Прищипете с пръсти в основата. По същия начин направете още 4 „листенца“.

8 Подредете ги едно до друго в тава, покрита с хартия за печене. Притиснете леко едно до друго (но не много) и сложете в средата 1 лешник. Подреждайте готово оформените сладки на разстояние една от друга, за да избегнете слепване, при печене те леко се „разливат“.

По желание може да направите различни маргаритки – с тъмна/светла основа, едноцветни или шарени.

9 Опечете сладките в предварително загрята на 180 градуса С фурна до готовност (около 10 мин, или до златисто). Опечените сладки са около 6,5 см в диаметър.

10 Извадете ги от фурната и оставете да изстинат.

Баница с агнешка кайма, спанак и моркови

необходими продукти:

8 бр. кори за баница

1 връзка пресен лук

250г агнешка кайма

4 големи моркова

300 г пресен спанак

1/2 връзка магданоз

1/2 връзка джоджен/мента

сол и черен пипер на вкус

5 с.л. олио + още за поръсване на корите

1 жълтък за намазване

начин на приготвяне:

1 Спанакът се почиства, измива и подсушава. Нарязва се и се задушава заедно с нарязания на ситно зелен лук около 2-3 мин с 2 с.л. олио. Подправя се със сол на вкус. Отстранява се от огъня и се оставя да се охлади. Ако е пуснал вода, хубаво е да я отцетиде, преди да го използвате за баницата.

2 Морковите се настъргват на едро ренде, след което се задушават с щипка сол за 2-3 мин в 1 с.л. олио. Вместо моркови може да се използват настъргани пресни тиквички (добре е да се отцедят с ръце, тъй като пускат много вода). Отстраняват се от огъня и се оставят да се охладят.

3 Каймата се запържва, подправя се със сол и черен пипер. Преди да се махне от огъня, се добавят нарязаните на ситно магданоз и джоджен. Оставя се настрана да се охлади.

4 Дъното на правоъгълна тавичка се постила с хартия за печене. Поставят се 2 кори за баница в средата на тавичката. Вземат се други 2 кори за баница и се поръсват с малко олио.

5 Разпределете спанака в едният край по дължината и навийте на стегната ролка. Поставете ролката внимателно в средата на корите в тавата.

6 Процедурата се повтаря с морковите, които също се навиват в две кори, поръсени с малко олио. Готовата ролка се поставя до тази със спаначената плънка, плътно долепена до нея.

7 В последните 2 кори разпределете каймата по същия начин. Последната ролка поставете върху двете ролки, така че да се получи триъгълник.

8 Намажете ролките с разбито масло и ги увийте добре с корите. Отново намажете с жълтък. Баницата се пече в предварително загрята фруна на 200 градуса около 25-30 мин, или до готовност.

Обърнат бананов сладкиш с тъмен шоколад и уиски

необходими продукти за блата:

180 г брашно

170 г захар

5 г бакпулвер

1/2 ч л сода бикарбонат

3 яйца

2 с.л. тъмно какао

150 г масло + 10 г за намазване на формата

100 г натурален шоколад

2 с.л. уиски (30 мл)

щипка сол

3 с.л. кафява захар

2 банана

начин на приготвяне:

1 В дълбока купа пресейте брашното, бакпулвера, содата и какаото.

2 Яйцата разбийте със захарта и постепенно към тях добавете брашното.

3 Шоколада разтопете на водна баня с маслото. Охладете го, преди до го прибавите към яйчената.

4 Накрая добавете уискито и щипка сол. Разбъркайте добре, докато получите гладка смес.

5 Вземете форма с регулиращ се ринг в размер 22 см. Покрийте дъното на формата с хартия за печене, след което го намажете с 10 г масло. Поръсете с 2 с.л. кафява захар. Обелете бананите и ги нарежете на колелца. Подредете ги върху захарта плътно едно до друго.

6 Поръсете бананите с още 1 с.л. кафява захар. Изсипете шоколадовата смес върху бананите и внимателно загладете с шпатула.

7 Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса С около 30-40 мин, или до готовност.

Сладоледена торта с карамел

Необходими продукти:

за форма 24/26см

5 л ванилов сладолед

1 опаковка гофрети (12 бр.)

200 г захар

200 мл течна сметана

120 г масло

щипка сол

1-2 бр Twix или Snikers

За украсяване:

10 бр сладоледени фунийки

(или малки вафлени кошнички)

шоколад или бонбони

шепа листа свежа мента

Начин на приготвяне:

1 Напълнете вафлените фунийки със сладолед и ги поставете да замръзнат във фризер. Можете да ги подготвите ден преди да направите тортата. Всяка фунийка аз оформих отгоре във вид на топка с лъжица за сладолед. Купете хубав сладолед! Аз използвах бурбонска ванилия.

2 Карамеленият сос също можете да приготвите по-рано и да съхранявате в буркан в хладилник преди да го използвате. Необходимо е да го извадите 15-20 мин. преди да го използвате.

Начин на приготвяне на карамела:

3 В подходящ съд карамелизирайте захарта. Добавете солта и маслото нарязано на парченца и бъркайте докато се разтопи. Внимателно налейте сметаната. Отново разбъркайте докато се смесят всички продукти и се получи гъст сос (около 5 минути)

4 Отстранете от огъня и оставете да се охлади преди да го използвате. Отделете 1-2 с л за украса на фунийкте. Можете да го съхранявате затворен в буркан в хладилник и да го ползвате за други рецепти.Невероятно вкусен сос

5 Пригответе регулируема тортена форма. Поставете една до друга 8 от гофретите плътно по стените на формата, а останалите 4 разрежете на две и поставете на дъното.

6 Покрийте с част от сладоледа (добре е да е леко мек за да можете по-лесно да работите с него) и без да се стараете с лъжица сложете на различни места карамелен сос. Покрийте с още сладолед, после сложете нарязан на парчета шоколадов десерт. Отново следва пласт сладолед.

7 Загладете добре. Ако сладоледа стане прекалено мек преди да сложите карамела поставете тортата за малко във фризер.

8 Най-отгоре сипете и загладете карамела на равен пласт и върху него наредете фунийките.

9 Украсете с листенца свежа мента, настърган шоколад и поръсете карамелен сос.

Тортата съхранявайте във фризер.

За още практични съвети, вкусни рецепти, разговори със специалисти по здравословно хранене и срещи с любими кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X