Напишете дума/думи за търсене

4 задължителни чая през зимата

Зимните празници са дългоочакван и изтощителен период от годината. И въпреки че ги наричаме почивните дни, те всъщност са време, което ни изцежда. Накрая се оказва, че вместо заредени с енергия, сме тотално изтощени. Не позволявайте това да ви се случи.

Чай от родиола

Rhodiola Rosea или Златен корен е растение, което стимулира централната нервна система, подпомага издръжливостта, паметта и способността ни да сме концентрирани по-дълго време. Родиола ни дава сили да се борим с хроничната умора и ни прави издръжливи на физически и психически натоварвания. Освен това е и мощен антиоксидант и увеличава устойчивостта на организма. Може да се приема под формата на капсули или като чай. Изключително е полезна за зимните месеци, когато организмът е изтощен. Един-два чая ще са ви достатъчни, за да се чувствате в добра форма през целия ден и да имате сили.

Отвара от върбинка

За зареждане с енергия през зимата се препоръчва и отвара от върбинка. Билката се използва при висока температура, простуда и заболявания на горните дихателни пътища. Но освен това има благоприятен ефект при изтощение, слабост и умора. Стимулира имунитета, действа диуретично и противовъзпалително. През студените месеци може да се приема отвара профилактично по 2 пъти на ден по 100 мл след хранене. Приготвя се като две супени лъжици ситно нарязани стръкове се прибавят към половин литър кипяща вода и се оставят да врят 5 минути.

На пазара се предлагат и етерични масла от върбинка. Те всъщност са от разновидност на растението, което се среща в Централна и Южна Америка - Lippia citriodor. За него се смята, че притежава антистресово действие, помага ни да се борим с апатия и потиснатост, ликвидира синдрома на хроничната умора, оптимизира мисловните процеси и укрепва паметта. Препоръчва се да си правите инхалации с това етерично масло, когато се чувствате изтощени.

Напитки с алое вера

Отдавна е доказано, че Алое Вера има невероятен ефект върху целия организъм. Наричано “растение чудо”, то е използвано с лечебна цел още от древността. То е силен антиоксидант, има противовъзпалително действие, стимулира имунната система, подпомага процеса на оздравяване. Освен това алоето действа на нервната система и ни прави по-енергични и по-стабилни на физични и психични натоварвания.

Идеално за периода на празниците, защото ни помага да се борим с умората, но също така стимулира храносмилането и по-бързото отделяне на токсините в тялото.

На пазара има разнообразие от напитки с алое вера, някои в чист вид, други са комбинации с червени боровинки, праскови и други плодове, а вече и чай от цветчета на алое. Предлага се и под формата на ампули и капсули.

Запарка от ройбос

Ройбосът е изключително полезно растение, което укрепва имунната система и забавя процесите на стареене, противодейства на алергиите като сенна хрема и астма, облекчава стомашните болки и колики, има благоприятен ефект върху централната нервна система и действа като антидепресант. Често се приема от хора, които са на изтощителна работа или от спортисти, защото действа ободряващо и помага възстановяването на организма след усилено натоварване.

Чаят от ройбос се препоръчва при раздразнителност, нервно напрежение, нарушения в съня и главоболие. Освен това има благоприятно действие и при стомашни и храносмилателни проблеми, каквито често ни застигат след богатите угощения.

-----

Хранителна добавка таурин

Тауринът е аминокиселина с множество благоприятни действия - намалява кръвното налягане, предотвратява тромбообразуването, укрепва сърдечния мускул, намалява нивото на лошия холестерол, подсилва имунната система. Под формата на хранителна добавка се приема от занимаващи се с фитнес и културизъм, защото подпомага възстановяването на мускулите при тежки физически тренировки.

В по-малки дози и най-често в комбинация с магнезий и витамин В се препоръчва за широка употреба по време на периоди на физическо и умствено натоварване, при грипни епидемии или през студените месеци. Тауринът е силно оръжие за борба със стреса, преумората, мускулната слабост, отпадналост и нарушен сън - симптоми, с които често се борим по време на празниците.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X