Напишете дума/думи за търсене

Живко Джамяров: Кълновете са еликсирът на здравето

Живко Джамяров
Живко Джамяров

Какви салати ще ни препоръчаш?

Лесна и вкусна е салатата от домати, краставици, авокадо, кълнове от слънчоглед с маслини. Може да се добави печен счукан сусам. Другото ми предложение е от корейско зеле или кисело зеле с водорасли уакаме и джинджифил. Получава се чудесна салата за зимата, богата на пробиотици.

Полезни са зимата още са салатите от земната ябълка и алабаш. Добра идея е комбинацията от цвекло, земна ябълка и моркови. Може да се добавят пащърнак, накиснати орехи и малко зехтин.

Какво основно ястие да направим с кълнове?

Не е трудно да се направи крекер от покълнал лен и зеленчуци, който се изсушава. Към тази порция крекери се добавя майонеза от киноа и домат или тофу.

В момента разработваме полезен за здравето биопродукт от сурови покълнили семена смлени на прах с добавен български пробиотик и диворастящи плодове за женското здраве, за мъжкото, за тонизиране при стрес и усилена мисловна дейност.

Какво ястие с картофи ще ни предложиш?

Добра комбинация е картофи, зеленолистни и тофу или катофи, спанак и тофу с куркума и джинджифил. Покълналите семена без проблем се добавят към всяко ястие. Може да са част от сурова лазаня, като блатовете са от покълнал лен или друг тип семена.

Имаш ли любимо ястие?

Предпочитам храната с една-две съставки, която се приготвя бързо, например намазан хляб от лимец с домашно приготвена сурова лютеница, поръсен с кълнове от люцерна и добавено тофу. Лютеницата може да се направи с домати, хранителна мая, чушки, вода...

Как хапваш праз?

Задушавам го на пара, както и лука и чесъна. Не ги консумирам сурови. Добавям ги с други зеленчуци към сварена киноа. Смесвам бобови и зърнени храни, защото така протеините се усвояват най-добре. Чудесно се съчетават ориз и леща, киноа и боб, нахут и киноа, нахут и просо. Към тях добавям задушени зеленчуци – спанак, чушки, чесън, праз.

Как да готвим сладкия картоф?

Обичам да го правя печен на фурна на филии до златна коричка. Може да се поднесе с малко орехи, сироп от агаве или мед. Аз го предпочитам с канела.

Кой десерт ти е любим?

Плодовете са най-полезният и вкусен десерт за мен. Хапват се половин час преди друга храна. Може да се приемат по обед или в ранния следобед, но не и по-късно. Най-добре е плодовете да не се смесват по между си, това особено важи за банана и пъпеша. Подходящ десерт за зимата са печените дюли, които са вкусни и на сладко.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X