Напишете дума/думи за търсене

Чесънът - чудодейният пазител на живота

Още по времето на Римската империя чесънът е получил названието си “лечебно средство за бедните”, което и до днес се употребява от английските и арабските билкари. Чесънът, като чудодейно растение с незаменим лечебен ефект, се среща в медицинските традиции на Европа, Африка и Средния изток, Индия и Югоизточна Азия.

Голям принос в световната медицина за изучаването на приложението на чесъна има българският учен проф. Веселин Петков. Днес медицинските изследвания сочат, че чесънът може да предпази от появата на много болести – от обикновената настинка до рака. Също така може да се приема вместо много лекарства при болестни състояния като високо кръвно налягане, акне, инфекции на половите органи и бронхити. Доказано е, че той е ефективен в борбата срещу редица вируси и бактерии, които са резистентни към антибиотици.

Враг на стреса, умората и стареенето

Чесънът е използван като тонизиращо средство от древни времена. Робите, строили пирамидите в древен Египет, консумирали чесън, защото той им давал сили. Модерните аюрведийски и Унани Тиб лечители все още използват чесъна като тонизиращо средство.

Същността на тонизиращото средство е различна от тази на стимуланта, въпреки че и двете „лекарства” дават енергия. Стимулантите (кофеинът в кафето, чаят и някои безалкохолни напитки) дават бързо енергия, което обаче е последвано от изтощение и дори от депресия. От друга страна, тонизиращото средство има по-бавен ефект, като не води до физически или психически срив. Тонизиращо средство като чесъна може да съдейства за подобряването на храносмилането, за осигуряването на специални „съставки” за справяне на организма със стрес или да подобри общата устойчивост на организма към болести.

Редица научни изследвания поддържат идеята, че чесънът е тонизиращо средство, тоест той намалява симптомите на стреса, подобрява енергетичното ниво, ликвидира умората, повдига тонуса и др.

Стрес

Стресът е естествена част от живота. Когато организмът попадне в ситуация, застрашаваща живота, симпатиковата нервна система се активизира. Това ускорява освобождаването на енергия, увеличава кръвния поток към мускулите и подготвя тялото за реагиране. Натрупването на подобни ситуации поставя индивида под стрес. При идеални условия на живот (такива ситуации са рядкост) и когато опасността е преминала, организмът се връща към нормално състояние. Когато човек си почива, храни или спи, доминантна е парасимпатиковата система. По време на тази фаза организмът изгражда, възстановява и складира енергия за бъдещо използване.

Мнозина днес ежедневно попадат в стресови ситуации. В исторически план нашите праотци са се сблъсквали рядко със ситуации, застрашаващи живота (по време на лов или война), и са прекарвали повече от времето си в почивка. Антрополозите твърдят, че нашите предшественици са работили по три дни в седмицата и са прекарвали останалото време в спорт, забавления, музика и танци, сред близките си.

Днес хората почиват рядко, трудейки се повече от 40 часа на седмица, а работата често е съпроводена със стрес. Резултат от начина ни на живот са изтощението, лошото храносмилане, безсънието, изчерпването на имунната система, хроничните заболявания и други болестни прояви на продължително симпатиково състояние. Тонизиращите билки и храни са подходящи за това състояние, свързано с изчерпването на енергия.

Много клинични опити доказват, че чесънът може да намали болестни ефекти като изтощение, загуба на координация и на апетит вследствие на стрес. При опити мишки са били подложени на физически и психически стрес, които нормално предизвикват изтощение, загуба на апетит, потискане на имунната система, загуба на тегло и загуба на координация. Мишките, третирани с екстракти от чесън, устоявали на изтощението по време на експериментите и се възстановявали по-бързо от мишките на нормална диета. Те също по-добре устоявали на простуда, а организмът им се прочиствал от алкохол по-бързо.

Стрес и умора

Един от първите симптоми на стреса е изтощението. Организмът не може да поддържа симпатиково състояние дълго време, тъй като се изчерпват енергийните резерви. При продължителен стрес изтощението е естествен резултат и е знак, че нещо в начина на живот трябва да се промени. Много клинични изследвания са показали, че чесънът може да намали изтощението, предизвикано от стрес.

При един опит повече от хиляда пациенти, оплакващи се от умора, депресия и безпокойство, получили екстракти от чесън заедно с витамини. След месец състоянието на 50 до 80 на сто от тях се подобрило. През 1982 г. учени от медицинското училище към Токийския университет предписали екстракт от чесън заедно с витамини в продължение на четири седмици на седемнадесет пациенти, които се оплаквали от изтощение. При крайното определяне на резултатите девет от пациентите посочили чесъна като ефективен цяр, шест казали, че е леко ефективен, и само двама го определили като неефективен.

Симптоми на стреса

При подобен опит през 1983 г. на пациенти с различни диагнози е даван екстракт от чесън за период от четири до осем седмици. Те били на възраст от двадесет до осемдесет и девет години, като всички проявявали симптоми на стрес, умора и общо неразположение. Пациентите систематизирали сами най-често срещаните симптоми на стреса: общо изтощение, болки в очите, повърхностно дишане, схващане на врата и раменете, главоболие, болки в кръста, обща отпадналост, запек, замайване, загуба на апетит, вдървеност на крайниците, студени крайници.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X