Напишете дума/думи за търсене

Как “Дъвка за балончета” влезе в топ 10 на най-гледаните филми в историята ни

Някои филми се борят за фестивална слава. А други - за това да бъдат откровени, докосващи и да проговорят на публиката. Публиката в България през последните няколко месеца се радва на все по-добри родни продукции, а филмът, от който всички признават, че излизат дълбоко развълнувани, размечтани и пълни до горе с магията, наречена кино, се казва "Дъвка за балончета".

Съвсем очаквано, само месец след премиерата си, с 60 352 зрители “Дъвка за балончета” влезе в Топ 10 на най-гледаните български филми за последните 20 години (според статистиката и боксофис данните, публикувани от Националния филмов център). Лентата държи интереса на публиката с ръст на зрителите, пълни зали и опашки за билети. 

Официалната премиера на "Дъвка за балончета" на 5.12.2017 г.
Официалната премиера на "Дъвка за балончета" на 5.12.2017 г.

“Успехът на филма ни радва много. Цифрите са си цифри, но това, което наистина ни прави щастливи е реакцията на публиката - има хора, които гледат филма по два, по три пъти, разговорите в залите след прожекция, това, което ни пишат”, споделят от екипа. “Изпратиха ни снимки на цели класове, които са се събрали десетки години след завършване и са гледали филма заедно. Един фен дори беше обиколил всички снимачни локации. Публиката на “Дъвка за балончета” наистина е прекрасна.”

Заради големия интерес в по-малките градове в края на февруари ще бъде организирано турне на филма по екраните там.

“Много хора ни пишат, искат да видят филма, а нямат такава възможност. В Монтана дори е била организирана специална прожекция по настояване на публиката. Получихме покани и от българи в Холандия, Белгия, Великобритания”, обясняват от продукцията и обещават да търсят възможности да отговорят на интереса.

“Дъвка за балончета” разказва историята на първата любов и ни връща към детството през 80-те години. В главните роли са Теодора Духовникова и Иван Юруков. Режисьор на филма е Станислав Тодоров – Роги. Не пропускайте да прочетете нашия разговор с Иван Юруков и Андрея Захариев, които играят главният мъжки персонаж - Калин, съответно като възрастен и като дете: ето ТУК

Зад сценария на “Дъвка за балончета”, който спечели наградата на “Златна роза”, стоят Теодора Маркова, Георги Иванов, Тео Чепилов и Невена Кертова, създали и сценариите на най-популярните български сериали. Зад камерата е Владимир Михайлов. Във филма участват и актьорите Валентин Ганев, Жорета Николова, Малин Кръстев, Диана Димитрова, Цветан Даскалов, Димитър Живков, Искра Донова и Борис Георгиев. Най-много овации в киносалоните обаче събират децата-актьори Аглея Гумнерова, Андрея Захариев, Валентин Александров и Калоян Лалов. Музиката е на Калин Николов, а в саундтрака влизат и парчета на група “Остава” и братя Аргирови.

Освен любовна история, лентата разказва за децата на 80-те години, които пораснаха с Некерман, колекциите картинки от дъвки и стрелбата с фунийки. Действието се развива паралелно между 1988 година и настоящето и проследява съдбата на четири хлапета. Калин (35) е талантлив рекламист, отегчен от живота. Биляна (35) е авантюристка, която не знае какво иска. Като деца двамата са част от щура банда, която всеки ден попада в различно приключение. Съвсем по детски те си обещават да се оженят, но обстоятелствата ги разделят. Двамата се срещат случайно 25 години по-късно. През петте дни, които имат заедно, те си спомнят детството, мечтите и забравеното обещание.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X