Напишете дума/думи за търсене

Медицинска техника - 4 иновации, които ще променят здравеопазването през 2018 г.

Нови лекарства, Bluetooth инхалатори, телетерапия – революционна медицинска техника, която ще навлезе в здравеопазването през следващите години.

Интелигентни инхалатори

Инхалаторните кортикостероиди и бронходилататори са основното средство за лечение на астма. Първият медикамент помага за контролиране на възпалението, докато вторият осигурява незабавно облекчение, когато симптомите са осезаеми.

Инхалаторите са ефективни, когато се използват правилно, но до 94% от хората, които ги използват, не го правят правилно.

Интелигентните инхалатори, с Bluetooth напомнят на пациентите да използват лекарствата си, събират данни за употребата на инхалатор на пациента, което помага за ориентирането към грижите.

Всеки път, когато се използва инхалаторът, той записва датата, часа, мястото и дали дозата е била правилно приложена.

Допълнителни устройства, които се прикачват към инхалаторите и изпращат данни към приложение за смартфони вече са на разположение.

В клинично проучване за добавеното интелигентно устройство на Propeller, учените установили, че участниците са използвали по-малко медикаменти за облекчаване на заболяването, имали са повече дни без резистентност и са подобрили цялостния контрол на астмата през 12-те месеца от изследването.

Телетерапия

Сесиите чрез видеоинтерфейс са вероятно най-важното техническо развитие в сферата на психичното здраве. Обществото става все по-чувствително по отношение на цялостната грижа на психичното здраве, а с това нараства и търсенето на терапевти и психиатри.

Основният проблем с психичното здраве е, че търсенето надвишава предлагането. Въпросът е как технологиите ще спомогнат, за да доставят на хората същите услуги?

Телелечението е същата като традиционната терапия. Все още седите лице в лице с практикуващ и двамата говорите, но вместо диван и стол, използвате Skype и FaceTime или друга услуга за видеоконферентна връзка.

Ползата от това уеб базирано преживяване е, че никой не трябва да пътува никъде и можете да проведете сесията където и да сте и в удобно за вас време. Пациентите получават същата услуга по по-ефективен начин.

Въпреки това, усвояването на телетерапията за момента е бавна, но скоро ще се ускори, когато хората станат по-запознати с ползите, а застрахователните компании започват да плащат за това.

Прецизни медикаменти за лечение на рак

През 2018 г. повече от 1,6 милиона души ще бъдат диагностицирани с рак.

Всеки от тези хора има повече и по-добри инструменти за борба с раковите клетки от всякога. Един такъв инструмент е прецизната медицина, според д-р Отис Браули, MACP, главен медицински директор и научен сътрудник на Американското онкологично дружество.

Прецизната медицина е подход към лечението на рака, който позволява на лекарите да избират лекарства въз основа на генетичната проява на раковите клетки. С други думи, един лекар няма просто да лекува рак на белите дробове. Ще се лекува вида на рак на белия дроб, който имате, до специфичните анормални гени и протеини.

Вътре в клетката има определени молекулярни механизми, някои генетични мутации, които го правят уязвим за лечение. Но учените и лекарите виждат голяма надежда един ден, когато могат да приспособят лечението към генетичните белези и промени на всеки рак.

Изкуствен панкреас

Всяка година компаниите в областта на медицинските технологии работят, за да прекратят вечния цикъл на проверка и мониторинг и да рационализират процеса на доставяне на глюкоза. Те са по-близо от всякога с изкуствени панкреаси, известни също като автоматизирани системи за доставяне на инсулин.

Тези системи, които се носят като традиционни помпи за инсулин, са предназначени да автоматизират управлението на кръвната захар, като непрекъснато наблюдават нивата на глюкозата и осигуряват инсулин, който може да стабилизира нивата на кръвната захар, колкото са необходими.

Всичко това се управлява от алгоритъм, или от компютърния модел, който свързва вашата инсулинова помпа - изкуствения панкреас - със смартфон.

Апаратът може да открие какво е нивото на глюкозата ви, а устройството за доставяне на инсулин ще достави незабавно подкожен инсулин. Тази интелигентна технология осигурява набавяне на инсулин според нуждите, вместо да ви дава постоянна доза.

X