Напишете дума/думи за търсене

Да си направим шунка у дома (+рецепти)

Няколко са версиите за произхода на това вкусно ястие. Сигурно е, че шунка са приготвяли още англосаксонците, а днес в Германия и в Англия на всяка по-тържествена вечеря се кипри по един добре приготвен розов бут. И не мислете, че това не може да бъде основното блюдо за вечерта. Ако го сервирате с няколко вида салати, разядки и дипове, може да нахраните цяла сюрия хора, а вечерята ще мине за изискана и здравословна. Поставете шунката върху голяма дървена дъска и нека всеки сам си реже от нея. Може да сложите в съседство чътни (виж рецептата) или сладко от боровинки, което също подхожда страхотно като вкус.

Има много начини за приготвяне на шунка. Англичаните и германците обикновено я предпочитат със сочна глазура, но ние ви предлагаме и два по-семпли варианта.

Най-лесната варена шунка

необходими продукти:

1,8 кг свинско месо (бут или плешка)

1 л вода

7-8 зърна черен пипер

7-8 зърна кориандър

5 зърна бахар

3 дафинови листа

100 г сол

начин на приготвяне:

1 Сварете всички подправки във водата за 1-2 мин и махнете от огъня.

2 Напълнете с част от сместта спринцовка и прободете месото, внимателно впръсквайки течността на няколко места.

3 Покрийте месото с останалата течност и дръжте в хладилник 4 дена. Всеки ден обръщайте парчето, за да навлезе саламурата от всички страни.

4 Увийте парчето с канап и го завържете.

5 Варете на много тих огън под похлупак 2,5-3 часа.

6 Преместете месото в студена вода и го подръжте там още 1,5-2 часа.

Шунка в плик

необходими продукти:

1,8 кг свинско месо (бут или плешка)

щипка черен пипер

щипка кориандър

щипка начукан бахар

2 дафинови листа

няколко щипки сол

щипка пушен червен пипер

3-4 с.л. зехтин

начин на приготвяне:

1 Смесете подправките и натъркайте месото добре от всички страни.

2 Завържете го с канап и го запържете в зехтина, за да се запечата.

3 Поставете го в плик за печене и печете около 2 часа на 180 градуса.

4 Когато го извадите от фурната, го затиснете с нещо тежко и след като изстине, махнете конците.

Печена шунка с глазура

необходими продукти:

1-1,5 кг свинско месо с кожа

5-6 листа салвия

2 дафинови листа

3 карамфилчета

1 портокал на кръгчета, необелени

2 ч.ч. сок от портокал

2 с.л. оцет

1/4 ч.ч. мед

1/4 к.ч. зехтин

начин на приготвяне:

1 Нарежете с остър нож кожата на шунката, без да наранявате месото, на ромбове.

2 Стрийте салвията заедно със зехтина и намажете с тях месото.

3 Печете на 180 градуса в продължение на 1 час.

4 В касерола смесете останалите продукти и варете до сгъстяване. Махнете дафиновите листа и карамфилчетата.

5 Намажете шунката с глазурата и оставете да се пече още 15 мин.

Перфектното люто чътни на Джейми Оливър

(идеалната гарнитура за печено месо и всякакви сирена)

необходими продукти:

6-8 печени люти чушлета на ситно

8 печени червени чушки на ситно

зехтин

2 глави червен лук на тънко

1 стрък розмарин

2 дафинови листа

1 пръчица канела

сол

черен пипер

100 г кафява захар

150 г балсамов оцет

начин на приготвяне:

1 В загрят зехтин смесете лука, розмарина, дафиновите листа и канелата и подправете със сол и черен пипер. Гответе бавно около 20 мин, докато лукът омекне.

2 Добавете нарязаните на ситно чушки, захарта и оцета и продължете да готвите. Когато течността се редуцира, подправете с още сол и черен пипер и извадете дафиновите листа и пръчицата канела.

Може да съхранявате в хладилник поне един месец.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X