Напишете дума/думи за търсене

Камерън Диас се вталява с флекситарианство

Вегетарианство и сегиз-тогиз месо – това е тайната на флекситарианската диета. За нея чети повече тук.

Този хранителен режим комбинира две думи – гъвкавост и вегетарианство, но е по-нагоре в класацията от строго вегетарианския. Класиран е 3-и в списъка на най-добрите диети. Според авторката - диетоложката Дон Джаксън Блатнер, не е нужно да елиминираш напълно месото, за да си здрав като тревоядните. Може да си позволиш някое кюфте или пържола.

Какво представлява

За да стане човек флекситарианец или “гъвкав вегетарианец”, трябва задължително да включи в менюто си 5 групи храни. Това са “новото месо” (тофу, боб, леща, грах, ядки, семена), а също и яйца, плодове и зеленчуци, пълнозърнести и млечни храни, умерено захар, подправки. Програма от 5 седмици предвижда закуска, обяд, вечеря и две междинни хранения. Калориите на закуска не трябва да са над 300, на обяд - до 400, на вечеря – до 500. Междинните хапвания са до 150 калории всяко.

Набляга се на растителните, а не на животинските протеини. Сутрин са подходящи зърнени храни, полети със соево мляко, горски плодове. По-късно човек може да се подкрепи с шепа сурови ядки.

На обяд – супа от черен боб, салата, пълнозърнесто хлебче. Към 17 ч – ябълка с фъстъчено масло, на вечеря - зеленчуков бургер на скара, сладки картофи. В някои дни можете да замените едното ястие с пилешко, пуешко или червено месо без тлъстина, риба, но да не са пържени.

Диетата цели да ви накара постепенно да намалите количеството месо. Умереният алкохол е разрешен – едно питие за жените и две за мъжете, но не повече от 100 калории. 

Камерън Диас ползва диетата. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Камерън Диас ползва диетата. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Действие и точки

Според статистиката флекситарианците живеят 3,6 години повече от останалите. Освен че е враг на килограмите, диетата намалява риска от сърдечносъдови заболявания и рак.

Тя е класирана на 2-о място по признаците най-добра растителна диета и най-лесна за изпълнение. 3-а е в категориите най-добра всеобхватна диета; най-добра срещу диабет; най-добро здравословно хранене. На 5-о място е в областта най-добра за отслабване и най-добра за сърцето. Наредена е 14-а за бързо сваляне на килограми.

Колко струва

Не включва екзотични продукти и затова е достъпна. Намаляването на месото също пести пари.

Лесно ли се спазва

Да, отговаря г-жа Блатнер, защото не трябва да се следва стриктно. Целта е постепенен напредък, а не педантизъм.

Отслабва ли се

Изследвания показват, че флекситарианците тежат с 3,5 кг по-малко от средните за човека килограми и имат по-нисък индекс на телесна маса. Ефектът е по-голям, ако сте физически активни поне 30 минути дневно или правите един час упражнения 3 до 5 пъти седмично.

Кой я ползва

С флекситарианската диета поддържа формата си актрисата Камерън Диас. Дизайнерката Стела Маккартни, артистката Гуинет Полтроу и прочутият готвач Джейми Оливър също са ѝ почитатели и водят кампания за превръщане на британския Бристъл в първия флекситариански град в света. 

Гуинет Полтроу
Гуинет Полтроу
 
Джейми Оливър
Джейми Оливър

Стела Маккартни
Стела Маккартни
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X