Напишете дума/думи за търсене

10 начина да спрем да задържаме вода

Ако забелязвате дълбоко отпечатъци по краката, когато си събуете вечер чорапите, рязко сте започнали да напълнявате, а бедрата ви са превзети от целулит, а очите от торбички, то може да става дума за задържане на течности в тялото.

Ако това не отшуми скоро, не е лошо да се консултирате с доктор, тъй като може да става дума за проблеми с бъбреците, кръвообращението или да имате метаболитно заболяване.

Какво да правим, за да изведем ненужната вода от тялото?

Яжте повече цитруси

Благодарение на тези плодове може да намалим подуването. Разбира се, не трябва да се прекалява с цитрусите, за да не се развие алергия. Изяжте последния плод поне 4 часа преди лягане.

Опитайте с контрастни душове

Друго решение са контрастните душове. Масажирате тялото си със струята отдолу нагоре. Избягвайте прекалено гореща и ледена вода. Хладката и студената вода са идеални варианти за кръвоносните съдове и за дренажа на лимфите.

Включете протеини в диетата си

Важна роля против задържането на вода играе и здравословната диета. Задължително консумирайте животински протеини – месо, яйца, мляко, сирене и риба.

Пийте повече вода

Звучи противоречиво, но повечето количество вода помага за отводняването на организма. Когато на тялото не му достига от тази течност, то взима превантивни мерки, опитвайки се да предотврати загубата й, като започва да я задържа в себе си.

Заменете солта с билки и чесън

Прекалената консумация на сол е една от най-големите причини за задържането на вода. Заменете тази подправка с чесън или консумирайте повече селъри – това е зеленчукът с най-много сол в себе си.

Яжте храни, богати на магнезий

Тялото се нуждае от магнезий, за да може пикочните пътища да работят добре и да се предотврати образуването на камъни в бъбреците. Включете в менюто си какао, елда, бадеми, кашу, ориз, спанак, овесени трици и авокадо.

Бъдете по-активни

За да се отървете от подуването в краката, или поне да намалите дискомфорта, трябва да спортувате често. Или поне се опитвайте да ходите колкото се може повече, да карате колело и да извършвате двигателна дейност, която да не натоварва прекалено много ставите.

Масажирайте се

Масажът със суха четка върши чудеса – маха мъртвата кожа, а след няколко сеанса тя става блестяща и гладка. Процедурата активизира кръвообращението и увеличава лимфата, което пък задвижва производството на нова кожа и вижда сметката на подуването на краката. Масажът трябва да е с продължителност от 3 до 8 минути всеки ден и трябва да е в посока от петите към тила и от двете страни на тялото.

Пийте чай от магданоз

Забравете за кафето, заменете го със сок от червена боровинка и чай от магданоз. Те помага за отвеждането на водата от организма. Ако хапнете магданоз на вечеря, това ще ми спести подпухналия вид на сутринта.

Рецепта за чай от магданоз: Нарежете на ситно 50 г магданоз и сварете в 250 мл вода за 2 мин. Оставете настрани за 30 мин под капак, след това филтрирайте и пийте преди ядене няколко пъти на ден.

Забравете за сладкото

Захарта и сладките продукти са пълни с въглехидрати, които причиняват подуването и ни трупат килограми. Най-добре забравете за шоколада и включете в менюто си горски плодове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X