Напишете дума/думи за търсене

Загиналата в Пирин Ния Трейман е от прочут род на фотографи

Ния Трейман

25-годишната жена е изкачвала планини в цял свят, все отлагала фаталния преход под връх Вихрен

Загиналата туристка в Пирин при свличане на снежна козирка е опитна алпинистка, правила преходи в Пиренеите, Алпите, Непал, в Грузия и др. 25-годишната Ния Трейман от София тръгнала в събота на преход в района на Синанишкия циркус с двама приятели, с които редовно е правила планински турове.

На Момин връх са спрели, за да си закачат котките. Ния стъпила върху коварна козирка

с дължина около 300 м и широка около 200 м. Тя се отлепила от върха и снежната маса повлякла момичето по стръмния склон. Другите двама мъже не са пострадали и веднага подали сигнал.

“При нас пристигна сигнал за инцидента малко след 17 часа. Веднага към мястото се отправиха дежурната група наши спасители от звеното Шилигарника - Синаница”, каза шефът на ПСС отряда в Банско Румен Баряков. Първо тръгнали Митко Пицин и Иво Валеов с едната моторна шейна, а в другата шейна били Митко Груйчев и Наско Уков с кучето Норд. След тях е направена организация за тръгването на още няколко моторни шейни със спасители.

“Благодарим на Народен парк “Пирин”, които ни дадоха тяхна шейна, защото в случая трябваше да се организира мащабна акция и да се изнесат повече хора на терен”, допълни Баряков.

За близо час първите четирима стигнали до мястото. В 19,15 ч кучето Норд с водача му Атанас Уков открили туристката, но тя вече била мъртва. В района били и двамата ѝ приятели, те били изведени от мястото. Петър Пировски е наранил леко ръката си. Другият младеж няма травми.

Спасителите успели да извадят Ния изпод близо метър сняг, който се стоварил върху нея. Предполага се, че е

починала от тежките травми, които е получила при падането

по скалите, повлечена със страшна скорост от тоновете сняг.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X