Напишете дума/думи за търсене

Грешките, които допускаме при готвене на паста

Има ястия, които изглеждат фасулска работа – като ястията с паста, с ориз или с картофи, но всъщност точно те имат доста особености и почти всички ние допускаме грешки, докато ги готвим. Ето няколко често срещани пропуска на всяка домакиня по отношение на любимата паста.

Рядко варим пастата в достатъчно голяма тенджера

Важно е тенджерата, в която варим паста, да е голяма. Те трябва да бъдат варени в количеството вода, което е оказано на опаковката (дори отгоре). Ако нямате толкова голям съд, по-добре сварете спагетите на два пъти. Няма да ви отнеме кой знае колко повече време, а пък няма да се налагате да ги чупите, или пък да остават недоварени и слепени.

Слагаме пастата, преди водата да заври

Слепване на спагетите ще се получи също, ако ги пуснете в незавряла вода. Изчакайте я да заври, посолете я и чак тогава добавете пастата. Намалете котлона и не слагайте похлупак. Знаете добре, че под похлупак водата ще започне да излиза от тенджерата. Няма нужда да миете котлона след това.

Сипваме мазнина във водата за варене

Зехтинът и изобщо мазнината, с която искаме да подправим пастата, се добавя след нейното сваряване, когато е изцедена от водата. В противен случай тя става много мазна и сосът няма да залепне по нея, съответно няма да я овкуси добри. Вие вероятно добавяте мазнината във водата, за да не лепне пастата, но тук решението ви е друго – разбърквайте често, докато е на котлона и няма да имате грижи със слепнали спагетки.

Спестяваме солта

Често считаме, че солта във водата е излишна, но това не е вярно, защото тя осигурява по-добър вкус на ястието. Не я спестявайте.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X