Напишете дума/думи за търсене

Рецепти срещу неприятелите на орхидеите

Представяме ви домашни рецепти, които ще помогнат на орхидеята ви да цъфти величествено.

Средства за борба с вредители без защитна обвивка - листни въшки, памукова въшка и пр.

Натопете памук в 70% или 90% изопропилов спирт и остранете вредителите. Ако опаразитяването е голямо, напръскайте цялото растение със спирт.

Лют спрей. Сложете в пасатор 2 глави чесън и 2 люти чушки, добавете половин чаша вода, пасирайте. Прекарайте кашата през марля и долейте до 3 л вода. Получената течност е базисен концентрат, от който периодично се приготвя работен разтвор. Смесва се 1/4 от концентрата с 3 литра вода и се пръска.

И двата метода са безвредни за цветоносите и пъпките. Пръска се през 3 дни в продължение на 2 седмици.

Средства за борба с вредители с твърда обвивка - щитоносни въшки, трипси и др.

Смесете по 1 с. л. олио и 1 с. л. течен препарат за миене на чинии с 1 л вода. Разклатете добре и напръскайте. Повтаря се през 3 дни в продължение на 2 седмици.

Миещият препарат разрушава твърдата обвивка, а олиото задушава паразите. Някои препоръчват вместо обикновено олио да се използва бебешко.

При употреба на препарати, съдържащи олио винаги се пръска сутрин преди още растенията да са затоплени от слънцето. Ако олиото влезе във взаимодействие с топлата повърхност на орхидеята, се получават белези от изгаряне, дори в този момент слънцето да не огрява директно.

Средства за борба с мравките

Разтопете 100 грама восък от свещи и докато бъркате добавете 1/4 чаша захар и 100 грама борова киселина. Изсипете го на слой дебел около 0,5-1 см и го оставете да изстине. После го натрошете на парчета и го сложете около саксиите.

ВНИМАНИЕ: Получената смес е отровна! Пазете от деца и животни!

Репеленти

Сложете малки съдинки с евкалиптово масло между цветята - миризмата отблъсква повечето насекоми. Евкалиптовото масло има също така и фунгицидно действие, но уврежда пъпките и затова не трябва да се използва ако орхидеята цъфти.

Заложете на канелата

Тя е фунгицид, който може да се използва по няколко различни начина

Директна употреба - посипете обилно с канела "раните" по вашите орхидеи.

Канелена паста - смесете канелата с малко олио до получаване на гъста паста. Друг вариант е смесване на канела с лепило на казеинова основа. Нанесете пастата върху раната и оставете да изсъхне.

Спрей - за изготвянето на спрея може да се използва вода или спирт. Спиртният извлек се приготвя по-бързо и освен фунгицидни, има и инсектицидни свойства.

Спиртен извлек - сложете 2 с.л. канела в 500 мл изопропилов спирт, разклатете добре и оставете да престои за едно денонощие. Прецедете, за да махнете утайката (хартиените филтри за кафе вършат добра работа) и напръскайте болните растения.

Воден извлек - вместо спирт използвайте гореща вода в същото съотношение. Оставете сместа да престои няколко дни, прецедете и използвайте директно. Някои предпочитат да прилагат при семеначета водния разтвор, защото се страхуват, че спиртният може да увреди нежните растения.

Водороден пероксид - ако започва загниване в основата на листата на орхидеята, изсипете водороден пероксид върху раната и го оставете да действа 5 минути, след което наклонете растението и го махнете. Оставете раната да изсъхне и поръсете обилно с канела. Постарайте се да не попада вече вода между листата.

Спрей със смесено действие - смесете: 1 чаша спиртен канелен извлек, 2 с.л. течен препарат за миене на съдове, допълнете до 500 мл с вода. Извлекът има фунгицидно действие, а миещият препарат - инсектицидно.

Срещу брашнеста мана

Смесете: 3 с.л. олио,

- 1 с.л. течен препарат за миене на съдове,

- 1 с.л. сода бикарбонат,

- 4 л вода.

Пръскайте през 3 дни.

Правилното поливане е здраве

Сред любителите на орхидеи битува мнение, че понеже те са родом от тропиците, то трябва да се поливат по няколко пъти на ден. Това не е така. От прекалено поливане могат да изгният корените им.

Общото правило е да се поливат не по-често от едни път на 5-12 дни, при това е необходимо да се вземе под внимание вида на растението и температурата, при която се отглежда, както и сезонът.

В топло време, когато дните са дълги, растенията имат нужда от повече влага, отколкото в хладните дни.

Как да определите количеството вода

Орхидеите в зависимост от потребността си от вода може да се разделят на 3 групи: такива, на които субстратът трябва да е е влажен постоянно; такива, на които субстратът може спокойно да изсъхне между поливките, изключвайки периода на активен растеж; и такива, на които субстратът почти винаги трябва да е сух.

Към първата група може да отнесем следните видове - пафиопедилуми, милтонии, цимбидиуми, одонтоглосуми.

Към втората група с - каттлея, онцидиум, брассия, дендробиум.

В трета група - фаленопсис, ванда, аскаценда.

Разбира се, сред всичките разнообразни видове и семейства орхидеи съществуват и изключения от тези правила.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X