Напишете дума/думи за търсене

Индонезийската кухня разчита на лютото и кокоса (+рецепти)

Отделните региони в Индонезия си имат свои характерни вкусове и специалитети, но в тях почти винаги присъства риба, продукти от кокосови орехи и чушки чили. В редица напитки, сосове, супи и дори в ориза, местните сипват кокосово мляко. А подправките, с които овкусяват ястията най-често са кориандър, черен пипер и чесън. Интересните аромати на блюдата им идват от: куркума, касия (подобно на канелата), дафинов лист, анасон, джинджифил, галандал (подобно на джинджифила), кардамон, лимонова трева.

Една от любимите супи на индонезийците е като нашата от топчета. „Те се правят от мляно месо, към което се добавя жълтък и след това се варят. Топчетата се слагат в предварително сварен зеленчуков бульон с пресен лук, целина и пържен кромит лук. Всичко това се сервира в дълбок съд, на дъното на който има спагети”, обяснява Яти Константинова от Посолството на Индонезия в България.

Супите в Индонезия се наричат „сото”. Силно ароматна и запомняща се е „Сото Джакарта”, защото е приготвена от билки, кокосово мляко и месо. За национални блюда се смятат „наси горенг” (пържен ориз) и „мие горенг” (пържена юфка). Ястията от месо се наричат „сате” и се приготвят от пилешко, свинско и говеждо.

„Любим десерт на индонезийците са зелените палачинки с пълнеж от кокос. Цветът им се получава благодарение на местна трева или на боя за сладки”, казва Яти Константинова. Използва ли се сух кокос за пълнежа, то той се вари на бавен огън и се добавя карамелизирана захар, ванилия, карамфил и канела, за да се получи невероятно вкусна мека кокосова смес.

Пиле с къри

Богато на протеини

лесно

7 порции

40 мин

за една порция:

310 ккал

мазнини 7 г

въглехидрати 10 г

протеини 19 г

фибри 3 г

необходими продукти:

1 кг пиле

500 мл кокосово мляко

за сместа с подправки:

2 глави лук

4 скилидки чесън

1 ч.л. джинджифил

1 ч.л. куркума

1 щипка кимион

2 щипки кориандър

1 стрък лимонова трева

сол

начин на приготвяне:

1. Нарежете пилето на парчета и го оставете настрани.

2. Сотирайте цялата смес от подправките в горещ тиган, докато се усети ароматът и бъркайте.

3. Добавете пилето, лимоновата трева и сипете кокосовото мляко. Не спирайте да бъркате.

4. Оставете пилето да ври на бавен огън и покрийте съда с капак.

5. След като пилето уври и кокосовото мляко стане мазно, махнете от огъня и сервирайте.

Лимоновата трева съдържа калий, магнезий, цинк, фосфор, манган, витамин А, витамин С, витамин В6. Растението се цени предимно заради етеричното масло, което се съдържа в листата. Помага при главоболие, умора, стрес, грип. Бори целулит и акне. Вече можете да го намерите в големите супермаркети.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X