Напишете дума/думи за търсене

Зеленчуците са от природата, вталяването – от нас (+рецепта)

Настъпващата пролет поставя на дневен ред недвусмислено въпроса с наднормените килограми. Но тъй като организмът е изтощен от дългите студени месеци, строгите диети не са най-доброто решение. За щастие има много вкусни и полезни зеленчуци, които смело можете да включвате в менюто си без риск от напълняване. Освен че ще улеснят отслабването, те ще се погрижат и за имунитета и доброто ви здраве.

Моркови

Един от най-добрите поводи да хапвате моркови често е несъмнената полза, която носят за зрението. Това обаче не е единственият им плюс. Оранжевите зеленчуци поддържат здравословен баланс на глюкозата в кръвта, помагат за изчистване на токсините и извеждат излишните течности от организма.

Един средно голям морков съдържа само 30 ккал – така че смело ги включвайте в салати, основни ястия и смутита.

Гpax

Toзи зeлeнчyк e изключително богат на белтъчини и съдържа нeзaмeними aминoкиceлини – циcтин, лизин, мeтиoнин, както и триптофан, който е прочут като натурален антидепресант и ще покачи настроението ви многократно след изморителния и стресиращ зимен период. Грахът e бoгaт на кaлиeви coли, нa кaлций, нa фocфop и нa жeлязo. B cъcтaвa мy има безценни антиоксиданти, затова консумацията му се препоръчва не само за добра фигура, но и за сияйна кожа, както и, разбира се, като превенция срещу ракови заболявания.

Карфиол

В 100 г карфиол се съдържат само 25 ккал, поради което е силно препоръчителен за хора с наднормени килограми. Карфиолът е вкусен и полезен във всякакъв вид – крем-супа, салата, пюре, на пара или на фурна.

Люти чушки

Умерената консумация на люти храни безспорни е полезна за здравето. Ако искате да отслабнете, е важно да знаете, че именно лютите продукти въздействат на мастните натрупвания и като цяло стимулират храносмилането.

Почистете лютите чушки от семките и ги добавяйте към ястия и сосове – те ще „изгорят” не само езика ви, но и калориите.

Лук

В лука се съдържа цял комплекс от жизненоважни витамини. Още едно преимущество на този зеленчук е, че укрепва имунната система и има силни антибактериални свойства. Макар че има съвсем малко калории, лукът активира обмяната на веществата и подобрява храносмилането. Праз лукът се състои почти изцяло от вода и е чудесен диетичен продукт.

Целина

В целината се съдържат основно фибри и вода, като в 100 г има 16 ккал. Този ароматен зеленчук спомага за синтез на стомашен сок, подобрява дейността на стомашно-чревния тракт и пречиста тялото от токсините.

Краставици

Всеизвестно е, че този освежаващ зеленчук съдържа 95% вода, което означава, че можете да хапвате от него в неограничени количества. Останалите компоненти са антиоксиданти, фибри и минерални вещества, необходими за правилното функциониране на организма. Една голяма краставица съдържа не повече от 25 ккал.

Практично, вкусно и бързо решение за заети хора

И сега вие ще кажете, че нямате достатъчно време да избирате качествени зеленчуци, да ги миете, да ги белите, да ги режете, а пък после и да ги готвите, а както знаем, най-добре е гозбите на нашата трапеза да бъдат прясно приготвени. Имаме решение на този проблем – използваме зеленчуци от консерви или замразени, но само от проверени производители. Винаги може да заложим на Bonduelle например, които са лидер в производството на консервирани и замразени зеленчуци. Bonduelle е френска семейна компания, създадена през далечната 1853 г., която от самото си създаване има за своя основна мисия здравословното и балансирано хранене, което се основава на свежи и хрупкави зеленчуци – винаги на една ръка разстояние в кухнята. Разнообразието, което предлагат, ще задоволи и най-капризните от нас, а в момента провеждат и национална кампания, към която може да се присъединим и заедно с вкусното хапване и щастливото вталяване да спечелим и награди.

„Зеленчуците са от природата. А наградите – от нас!“ е текущата им кампания, която продължава до 18 април. Тя включва представянето на 4 специални готварски рецепти, които Bonduelle разработва съвместно с едни от най-популярните кулинарни блогъри в България. В периода до 18 април, освен в официалните уебсайт и Facebook страница на компанията, потребителите ще могат да се запознаят с рецептите и в избрани търговски обекти в страната. Там екипите на Bonduelle ще демонстрират кои продукти от богатото портфолио на марката са най-подходящи за постигане на желания лек, но наситен пролетен вкус.

А след това черпакът е в нашите ръце. За най-развихрените кулинари Bonduelle има страхотни награди, които идват в помощ на по-здравословното готвене и още по-вкусното и балансирано семейно меню.

За да спечелите една от уникалните 57 кулинарни награди, сред които уред за готвене на пара, салатиери и висок клас тенджери и тигани, не се изисква нищо друго, освен да отидете до най-близкия търговски обект, където се продават продуктите с марка Bonduelle, да си закупите поне два продукта, да запазите касовата бележка и след това да я регистрирате на тази страница: www.promo.bonduelle.bg.

Ексклузивно за mila.bg Bonduelle разкриват с кои блогъри подготвят уникални 8 рецепти за пролетта. Това са Ани Шакарян, Жана Душкова, Люси Евтимова, Таня Донева и един господин за цвят – Анатолий Попов-Толик.

А ето и една от четирите вълшебни рецепти, които Bonduelle специално създаде по повод старта на кампанията „Зеленчуците са от природата. А наградите – от нас!“:

Салата „Мексикана“

Необходими продукти:

• 1 консерва (340 г) царевица GOLD Bonduelle

• 2 печени червени чушки

• 8-12 парчета пикантен колбас

• 1 ч.л. зехтин

• люта чушка

• магданоз

• половин салата айсберг

• 3-4 ч.л. лют сос

Начин на приготвяне:

1. Отворете консервата и отцедете излишната течност. Нарежете на парченца лютата чушка, печената червена чушка, магданоза и айсберга.

2. Смесете всичко в купа. Овкусете със сол и пипер по ваш избор. Добавете лютия сос и зехтина.

3. Разпределете в чинии и украсете с пикантния колбас.

X