Напишете дума/думи за търсене

Образователна програма ще изгражда лидери на промяната

Официален старт на нова образователна програма „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“ беше даден в София. Тя ще предоставя уникална възможност за придобиване на знания за устойчиво развитие на бизнеса. Разработена е от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ) и Американския университет (АУБ) със съдействието на световно утвърдени университетски преподаватели. На събитието присъстваха представители на бизнеса, държавната администрация и образователните институции. Специален гост беше президент Росен Плевнелиев (2012-2017), посланик на Американския университет в България.

„Устойчивото развитие е начин на мислене. Трябва да обединим усилия и да работим заедно – правителства, институции, бизнес, граждани. Всички ние споделяме един общ дом - планетата Земя. Наш дълг е да опазим това, което имаме, и да го развием по устойчив начин, така че да гарантираме най-доброто бъдеще за децата си. Трябва да мислим разумно, да действаме по устойчив начин и да променим подхода си, за да оставим на идните поколения една красива, здрава и просперища планета“, заяви Росен Плевнелиев.

Програмата ще квалифицира специалисти в областта на устойчивото развитие и добрите бизнес практики. Обученията ще се провеждат в Американския университет по 5 дни и са отворени за студенти, експерти и специалисти. През 2018 г. сесиите ще са от 23 до 27 април и през октомври–ноември. Амбицията на организаторите е да продължат обучението и през идните години, като надградят програмата и я превърнат в магистърски курс.

„Програмата е уникална по своята структура и съдържание, без аналог в България. Образователните модули са разработени така, че да отговорят по най-добрия начин на нуждите от кадри за бизнеса и да бъдат приложими в ежедневната практика“, коментира Жана Величкова, изпълнителен директор на АПБНБ.

„България има нужда от ново поколение лидери, което да работи за създаването на по-устойчива социална, екологична и бизнес система. Ние всички споделяме отговорността да градим заедно устойчива общност. Благодаря на партньорите, че повериха тази изключително важна за бъдещето на страната програма на Американския университет в България“, каза д-р Стивън Съливан, президент на АУБ.

Програмата „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“ е част от по-широката инциатива „Кристално чисти“, която беше създадена през април 2017 г. от 8 компании - членове на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Нейната цел е да се въведат правила и контрол, които да наложат спазването на най-високите стандарти за качество в сектора и развитието на чиста, отговорна и прозрачна бизнес среда.

На снимката: Томас Кренбауер
На снимката: Томас Кренбауер

„Устойчивото развитие зависи от нашите индивидуални, но и от споделените усилия. Ето защо програмата се фокусира върху бъдещите лидери и носители на промяната, за да подкрепи напредъка на цялото общество. Надяваме се, че по този начин ще мотивираме все повече млади хора да следват принципите на чистия и отговорен бизнес, да работят за устойчивото бъдеще на България. Ние ще им предоставим възможности за бъдещо професионално развитие и ще подкрепим служителите си, които биха искали да се квалифицират в тази област“, подчерта Томас Кренбауер, изпълнителен директор на „Девин” ЕАД.

На снимката: Светослав Атанасов
На снимката: Светослав Атанасов

„Ангажимента си към бъдещето на България ние, инициаторите на „Кристално чисти“, осъществяваме чрез разработването на тази иновативна програма. Чрез нея искаме да допринесем за създаването на новата предприемаческа класа на България – хора с иновативно мислене, с лидерско поведение, с ясна визия, с чест и достойнство. Програмата предоставя уникална възможност за професионално развитие и надграждане на личните компетенции на участниците. Тя ще отвори нови врати и ще посочи нови пътища за реализацията на младите хора“, заяви Светослав Атанасов, изпълнителен директор на „Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България”.

На снимката: проф. Уенди Пърсел
На снимката: проф. Уенди Пърсел

“Организациите не се променят, променят се хората. Ето защо е важно да инвестираме в лидерите на бъдещето, ако искаме да превърнем устойчивостта в добър бизнес. Нашето експертно консултиране има за цел да свърже участниците в програмата с глобалната мрежа от лидери и да подпомогне партньорството помежду им. Бихме искали да помогнем на лидерите да формират новите граници на устойчивостта, която да бъде опора в развитието на амбициозните планове на България за приобщаващ растеж“, допълни проф. Уенди Пърсел от Харвардския университет.

В обучението могат да се включат специалисти с поне 3 години професионален опит, с образователна степен бакалавър, магистър или докторант, които добре владеят английски език. Необходими са две професионални препоръки и две есета, разработващи професионален казус и причината кандидатите да изберат програмата „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“. Документи се приемат до 15 април на [email protected], телефон за връзка: 02 960 7924

Повече информация за програмата на https://www.aubg.edu/sustainability-apply

X