Напишете дума/думи за търсене

Радослав Маринов: Ако страдате от остеопороза, забравете за месото и млечните продукти

Радослав Маринов е вегетарианец от 8 години и веган от 8 месеца. Заради любовта си към животните и желанието му да се намали стреса върху тях, не яде животински продукти – месо, яйца, мляко и сирене. В своя ресторант, той готви вегетариански ястия и е майстор на вкусотиите от всякакъв вид леща, на пълнените чушки с орехи и вино и на домашната лимонада с манго и мента. В дните на пост се обърнахме към него за рецепти на ястия без месо, които са вкусни и лесни. Те могат да допълнят и трапезата на тези, които не се придържат към християнския пост.

Радо, ти си вегетарианец отдавна, но как се почувства, като спря млечните продукти? Активен физически си - готвиш всеки ден за много хора, спортуваш.

Бях чул, че година след като спреш млечните продукти, и изчистиш казеина от организма, би трябвало всички вътрешни възпаления в него да изчезнат, а на петата година клетките в тялото да се регенерират изцяло. От осем месеца не ям млечни продукти и яйца и се чувствам отлично. Много стари травми изчезнаха от само себе си. Веганството е всекидневно постене. Мога да кажа, че вече и не пия. Преди време не съм се лишавал въобще от алкохола, но от година не ми е вкусен. Като изчистиш организма и съзнанието си, и напитките с високи градуси се оказват ненужни.

Ти си специалист по готвене на леща. Защо предпочиташ този продукт?

Кафявата, зелената, черната и червената леща са прекрасен продукт за спортуващи и неспортуващи хора. Богата е на белтъчини и за разлика от месото или млечните продукти, те се усвояват до 90% от организма. Смята се, че за да разгради животинския белтък, организмът тегли калций от костите, защото му е нужен. А с лещата това не е нужно. Според изследвания костните заболявания като остеопороза се дължат до известна степен на консумирането на месо и млечни продукти.

Как готвиш червената леща?

Червената леща е прекрасна на крем-супа. В леко ориенталската версия, която правя, се слагат в гореща вода предварително сварена леща, нахут, който е претрит в ръце, за да е без люспите (увира за час и половина) и боб ( увира за над час). Добавя се кимион, черен пипер, сол и пресен магданоз. Всичко това може да се пасира или ако продуктите са достатъчно разварени, да се намачкат до хомогенна смес.

Любима на мен и клиентите ми е супата от сладък картоф, морков, картоф, които слагам да се задушат във вода. След това сипвам червената леща, варя 5-6 мин., добавям булгур, варя 10-15 мин., докато лещата стане на каша. Овкусявам със сол, черен пипер, нещо люто и става много вкусно. Супата е полезна, защото доставя на организма въглехидрати от картофа и сладкия картоф, белтъчини от лещата, въглехидрати и полезни фибри от булгура. Тя е прекрасна за диета и за спортен режим.

Как правиш черна леща?

Т.нар. хайвер от белуга готвя в яхния като задушавам всякакви зеленчуци – праз лук, моркови, чушки, картоф, лук, целина, магданоз. Всичко това режа на ситно и го задушавам в малко зехтин. Сипвам топла вода и оставам малко да се задуши. След това доливам топла вода в тенджерата. Като заври, слагам лещата и когато зърното е готово на 60-70%, добавям черен ориз. Варя яхнията още 10-15 мин., сипвам всичко в тава, и пека за 10-15 мин. във фурната.

Как поднасяш зелената леща?

Т.нар френска леща може да се включи във всяко ястие, което вече споменах. Последно приготвях микс от черна, червена, зелена и кафява леща. Всички тези видове се слагат в гореща вода на котлона и малко преди да се сварят, се добавя натрошено ленено семе. Водата се прецежда и се оставя настрана, за да се използва за друга супа. Лещата се пасира, оставя се да изстине и да стегне. Лененото семе е спойващият елемент между всички видове леща. От тази смес правя блат за веганско руло „Стефани“. В него слагам кисели краставички, моркови, карфиол, чушка, и го завивам. Тавата се намазнява леко, слага се рулото, намазано отгоре с галета и завито във фолио. Галетата се приготвя от сухари, които са били крутони за супа. Минават се през чопъра и бързо стават на едра галета. Рулото се пече, за да стегне, и като се охлади, се реже на филии.

Това руло сервирам със салата от зеле и моркови, които рендосвам на много ситно и добавям копър и целина. Всички рецепти могат да бъдат видени във фейсбук страницата ми www.facebook.com/mandocafe.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X