Напишете дума/думи за търсене

Седмично меню срещу пролетна авитаминоза

Ако в последно време чувствате липса на енергия, изморявате се бързо и нямате желание за велики дела, вероятно страдате от авитаминоза. Авитаминозата може да се прояви и в склонност към чести простуди, кожни проблеми, чупливи нокти, кървена на венците. За да се справите с липсата на витамини в края на зимата и началото на пролетта, обърнете внимание на менюто си.

Продукти, богати на витамин А, са морковите, спанакът, тиквата, зеленият лук, магнозът, чушките. Те ще ви помогнат да си осигурите здрава кожа, сияен тен и ще намалят риска от простуди и грип. Недостигът от този витамин може да предизвика умора, безсъние, депресия.

Витамин В1 ще си набавите от граха, овесените ядки, пълнозърнестия хляб. Източници на витамин В2 са млечните продукти, черният дроб, яйцата. Като цяло витамините от В групата са полезни за здравето на нервната система. Богати на витамин С са цитрусите, кивито, броколито, чушките, зелето, шипките, киселецът. За да избегнете дефицита на витамин D хапвайте редовно мазна морска риба, хайвер, млечни продукти, яйчен жълтък.

Витамин Е има в соевото масло, орехите, лешниците, зехтина и слънчогледовото масло. Храни, богати на витамин К, са зеленолистните (маруля, спанак, лапад), зелето (включително и брюкселското), карфиолът, броколито, авокадото, кивито, бананите, пълнозърнестите, зърнените, млечните продукти.

Дробчета с ориз и грах

60 мин/ 4 порции

Необходими продукти:

500 г пилешки дробчета

1 ч.ч. бланширан ориз

100 г доматена паста

1 консерва грах

1 глава лук

1 глава чесън

100 мл растително масло

сол

Начин на приготвяне:

1. Измийте дробчетата и ги задушете в загрято растително масло за около 3 - 5 мин, като разбърквате.

2. Добавете нарязаните лук и чесън и гответе на среден огън още 3 - 5 мин, като не спирате да разбърквате. Добавете доматената паста, разбъркайте и оставете на огъня още 3 - 5 мин.

3. Прибавете ориза и граха, посолете и залейте с 1,5 ч.ч. вода. След кипне и течността се абсорбира, намалете огъня, захлупете и гответе още 35 - 40 мин.

Пхали от спанак и чушки

20 мин/ 4 порции

Необходими продукти:

500 г спанак

2 чушки

1/2 с.л. винен оцет

сол на вкус

шафран на вкус

1 нар

130 г орехи

2 скилидки чесън

1 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

1. Измийте спанака и го сварете за няколко минути. Отцедете леко в гевгир и го нарежете.

2. Смелете орехите. Нарежете чесъна, магданоза и чушките и ги залейте с ? с.л. винен оцет. Поръсете със сол и шафран на вкус.

3. Смесете спанака с останалите зеленчуци и разбъркайте (най-добре с ръце). Поръсете със зърна нар, полейте с орехово масло или друга растителна мазнина и сервирайте.

Италиански бадемови бисквити без брашно

40 мин/ 10 порции

Необходими продукти:

340 г лешници

1,25 ч.ч. захар

1/2 ч.л. сол

4 белтъка

1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 160 °C. Покрийте тава с хартия за печене.

2. Смелете в кухненски комбайн ядките със захарта до състояние на брашно.

3. Разбийте белтъците със солта на пяна. Внимателно разбъркайте с лешниковото брашно. Добавете ваниловия екстракт.

4. Оформете бисквити и сложете в тавата, като оставите достатъчно разстояние между тях (около 5 см). Печете 23 - 30 мин до златисто.

За още практични съвети, интервюта с кулинарни блогъри, срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X