Напишете дума/думи за търсене

8 ежедневни навика, с които нараняваме гръбнака

Вдигате тежести неправилно

Повечето от нас са се научили да клякат, когато вдигаме нещо от земята, използвайки краката си, а не кръста или гърба. Прекаленото напрежение от неправилното повдигане може да доведе до повреда на дисковете на гръбнака.

Когато вдигате предмет над раменете, не извивайте тялото, защото това може да разтегне гръбнака. За по-тежките предмети задължително някой трябва да ви помага.

Домакинска работа

Чистенето с прахосмукачка, бърсането на пода и други домакински задачи са добър начин за физическа активност. Важното е, докато домакинствате, да не правите компромиси с добрата стойка, защото това може да предотврати болки в гърба и в гръбнака.

Когато копаете, избягвайте да се навеждате в кръста. Позиционирайте тялото си така, сякаш ходите – единият крак напред с частично сгънато коляно. Това ще ви помогне да задържите гърба прав и да намалите шанса от стресиране на гръбначния стълб.

Каране на колело

Колоезденето е страхотно упражнение, но карането на колело, което не ви е по мярка, може да нарани гръбначния стълб или да причини болка. Важното е седалката да се позиционира над кормилото, така че да не напрягате тялото, когато велосипедирате.

Ако сте склонни към проблеми с гърба или гръбначния стълб, изберете обикновен велосипед или такъв с дълго кормило, което е по-близо до тялото. Спрете се на модел, който има възможност за поглъщане на удари и подплатена седалка, която ще ви помогне да избегнете накланянето напред за дълги периоди от време.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X