Напишете дума/думи за търсене

Защо трябва да изключваме смартфона си вечер

Изследвания доказват, че навикът да преглеждате телефона си вечер може да доведе до нарушения в съня. Сега обаче психолозите съветват тотално да изключим телефоните през нощта, за да избегнем по-сериозни рискове. Проучване с участието на 90 хил. души е доказало връзката между навика да използваме телефона си преди заспиване и риска от развитие на депресия, неврози и биполярно разстройство.

В изследването, резултатите от което са публикувани в списание The Lancet Psychiatry, са взели участие доброволци на възраст от 37 до 73 години. В продължение на 7 дни те са носили на китките си специали усторйтва, които позволяват да се следят промените в естествените ритми на тялото, които регулират съня и работата (т.нар. циркадски ритми).

По този начин е било установено, че доброволците, които са ползвали смартфоните си след 22 часа, са със силно нарушени циркадски ритми. Участниците в експеримента имали затруднения с нощния сън, а през деня страдали от понижена работоспособност. В дългосрочна перспектива, според авторите на изследванието, тези промени може да повишат риска от развитие на депресия и биполярно разстройство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X