Напишете дума/думи за търсене

Има ли прилика между сватбените рокли на принцеса Даяна, Кейт и Меган? (снимки)

Меган Маркъл, принцеса Даяна и Кейт Мидълтън

През последните четири десетилетия британската монархия ни дари с три кралски сватби. Те винаги са предизвиквали огромен зрителен и медиен интерес. На 19-и май, пред милиони хора, застанали пред малкия екран, вип гости и журналисти от цял свят, Меган Маркъл и принц Хари станаха законни съпруг и съпруга.

Двамата си казаха „Да” в параклиса "Сейнт Джордж".

Но има ли прилика между сватбените тоалети на Меган, този на принцеса Даяна и Кейт Мидълтън? Нека да сравним!

Дизайнерът

За сватбата си принцеса Даяна (тогава Даяна Спенсър) с принц Чарлз на 29 юли 1981 г.,  избира дизайнера Дейвид Еманюел, който създава роклята, заедно с тогавашната си съпруга Елизабет.

Принцеса Даяна и принц Чарлз
Принцеса Даяна и принц Чарлз

Роклята на херцогиня Кейт Мидълтън за сватбата й с принц Уилям през 2011 г., е дело на Сара Бъртън, дизайнерка работеща за Александър Маккуин. Три години по-късно тя споделя: "Уважавам този прекрасен проект, уважавам желанието на една интелигентна жена да има запомняща се рокля на сватбения ден. За мен беше чест да работя за Кейт."

Принц Уилям и Кейт Мидълтън
Принц Уилям и Кейт Мидълтън

На 19-и май Меган събра погледите на всички със зашеметяващата си сватбена рокля. Тя беше толкова впечатляваща отпред, колкото и отзад. Дизайнерка е Клеър Уейт Келър, първата жена артистичен директор на френската къща за висша мода "Живанши".

Първата съпружеска целувка на принц Хари и Меган Маркъл
Първата съпружеска целувка на принц Хари и Меган Маркъл

Стилът

Сложният дизайн на роклята на принцеса Даяна е определен като един от най-добрите за всички времена. Пухкавите ръкави превърнаха този проект в мечта за всяка булка през 80-те.

10 000 перли, копринена тафта, с цвят на слонова кост, блестяха по тялото на лейди Ди.

принцеса Даяна и принц Чарлз
принцеса Даяна и принц Чарлз

Херцогинята на Кембридж Кейт Мидълтън избра далеч по-прибрана рокля. Тя заложи на дантела, сатен и тюл. С класическата си кройка тя напомняше за 50-те.

Кейт Мидълтън
Кейт Мидълтън

Меган Маркъл заложи на изящна рокля с деколте тип "лодка" и ефирно оформена талия, типична за стила на "Живанши".

Воалът и тиарата

Принцеса Даяна носеше булчински воал над 7,5 метра, съчетан с тиара от 18 век, принадлежаща на семейството на баща й.

Воалът на Кейт беше с по-голяма дължина, направен от тюл, коприна и ръчно изработени цветя. Нейната тиара с 1000 диамана й бе дадена от кралица Елизабет II. Самата тиара е принадлежала на жената на крал Джордж VI (баща на Елизабет II). 

Меган Маркъл, новата херцогиня на Съсекс, носеше на сватбената церемония тиара, която е принадлежала на бабата на Елизабет Втора, кралица Мери, закупена през 1925 г.. 5-метровият воал, изработен от копринен тюл, беше украсен с ръчно бродирани цветя от копринени нишки, отдаващ почит на 53-те страни от британската общност.

Цената

Сватбената рокля на Даяна (тогава) е струвала 115 хил. долара, или 330 хил. долара днес.

Роклята на Кейт - 434 000 долара, а на Меган Маркъл все още не се съобщава цената. Но някои предполагат, че е за близо 500 хил. долара.

Обувките

Сватбените обувки на принцеса Даяна са дело на кралския обущар Клайв Шилтън. 6 месеца са му били нужни за изработката. Под петата са гравирани инициалите Д+Ч (Диана+Чарлз).

Меган Маркъл Снимки: Ройтерс
Меган Маркъл Снимки: Ройтерс

За обувките си Кейт отново залага на Александър Маккуин. Те са от коприна и бродирани със същата дантела, както роклята и воалът й.

На днешната церемония Меган Маркъл беше с обувки на испанския дизайнер Маноло Бланик.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X