Напишете дума/думи за търсене

Дегустация за напреднали: New Bloom Winery представи най-новите си вина пред световни топ експерти

Двама Master of Wine, топ сомелиер и международни дегустатори опитаха най-новите продукти в сериите Face-to-Face, New Bloom и естествено пенливо вино

Една от най-модерни български изби New Bloom Winery представи най-новите си вина пред титулувани световни винени експерти. Двама от тях са с титлата Master of wine – най-високото звание в науката за виното. Сред експертите имаше и Master of Sommelier, световни винени журналисти, блогъри, търговци и дегустатори. Експертите дадоха висока оценка за нивото на българските напитки и отчетоха бързото развитие на винената сцена у нас. Те опитаха новите вина в марката Face-to-Face (F2F) – едното чист Совиньон блан 2017, другото розе F2F от сортовете Каберне Совиньон и Марселан, както и елегантно Шардоне, реколта 2016, в същата серия, отлежало в дъбови бъчви. Новите вина Face-to-Face отразяват и различната линия, която следва винарната в последните години - да прави вина с подчертаване на плодовия характер, съзвучен с барикова зрялост.

Точно такива са и световните тенденции, отчетоха експертите. Те дегустираха също златния медалист от Mundus Vini – New Bloom, от сорта Регент. Интересен факт е, че New Bloom Winery са първите и единствени засега у нас, които работят с този сорт, както и с друг интересен немски представител Дорнфелдер. За първи път от избата показаха естествено пенливо вино, направено по традиционен метод. Именно така се произвеждат толкова ценените от познавачите и прочути шампански вина във Франция. Той е най-сложният, най-трудоемък и изискващ най-много време процес. За направата му в New Bloom използват 100% Шардоне, реколтата е 2015. Дегустацията на вината бе водена от главния енолог на избата Владимир Влъчков. „За нас най-водещото е вкусът на виното. Целта ни винаги е била да правим вкусни вина, с добра хармония, баланс и елегантност“, сподели Владимир Влъчков по време на представянето. Избата разполага с близо 6000 дка собствени лозя в Тракийска низина. В професионалното опитване на вината се включиха Константинос Лазаракис, Master of wine от Гърция и граф Джон Умберто Салви, който е английски Master of Wine. Вината на New Bloom Winery бяха опитани и от Иса Бал, Master of Sommelier и през 2008 г. именно в България спечели наградата „Най-добър сомелиер на Европа“. Те бяха част от журито на Balkans International Wine Competition, който се проведе в София през май.

"Българското винарство се развива в правилната посока. Ако усилията ви да представяте модерен прочит на класически френски сортове, да експериментирате с нетрадиционни такива, да прилагате най-модерните практики без компромиси продължат, все повече хора ще говорят за България като висококачествен винопроизводител", бе общото мнение на винените специалисти.

X