Напишете дума/думи за търсене

Какво ще направи нашият любим Гришо на Ю Ес Оупън 2018?

Снимка: Ройтерс

По традиция всяка година света на тениса притаява дъх, когато лятото е към своя край, тъй като това означава, че е време за четвъртия и последен за сезона турнир от Големия шлем. Това е Ю Ес Оупън, който е един от най-мащабните тенис турнири в света и вероятно най-интересния такъв заедно с Аустрелиън Оупън.

И съвсем логично турнирът, който се играе на американска земя, е магнит за най-добрите тенисисти на планетата. Именно един от тях е и нашият Григор Димитров, който тази година се бори да запази страхотното си представяне и позиция в световната ранглиста от края на миналата година. Тогава Гришо стъпи на 3-то място в света за пръв път в своята кариера, след като победи Давид Гофен на финала в заключителния АТП турнир за сезона в Лондон.

Тази година обаче не започна толкова обещаващо за хасковлията, който бе елиминиран в полуфиналната фаза на турнира в Брисбейн, който той спечели през 2017-а. Последваха някои не толкова лоши игри от Гришо, като вероятно най-забележимото му представяне бе на турнира в Ротердам, където той мачкаше всеки до самия финал, където маестро Федерер го пречупи и грабна титлата.

Факт, е че в преките сблъсъци с големите в тениса Димитров изпитва големи затруднения. Той няма победа срещу Роджър Федерер във всичките двубои помежду им, а на турнира в Куинс, където бе един от фаворитите, но загуби безславно от Новак Джокович. Все пак някаква утеха е единствената победа на Гришо срещу Рафа Надал, която се случи през 2016-а година. Припомняме ви, че Надал е един от най-неудобните противници за нашия играч.

А когато говорим за турнирите от Големия шлем и по-специално този от Ю Ес Оупън, то определено има какво да се желае от Григор, ако той наистина иска да бъде считан за един от най-добрите тенисисти в момента. До момента най-доброто представяне на хасковлията в този турнир на твърда настилка си остават двата пъти, в които той достигна до четвъртия кръг на турнира - през 2014-та и този през 2016-а година.

В такъв изключително оспорван и силен турнир обаче всеки играе на своя максимум и конкуренцията е наистина убийствена. Поглеждайки към конкретни интересни залагания, когато тенис мачовете са на такова ниво, то може да видим, че коефициентът за успех на турнира в Ю Ес Оупън на Григор Димитров е едва 26.00. Това означава, че Гришо е с 12-тия най-добър коефициент. С най-нисък такъв е Новак Джокович като неговия шанс за краен успех е най-реален и е оценен на 4.33.

Няма как обаче Григор да не даде всичко от себе си на този заключителен турнир от Големия шлем. Неговата голяма мечта и цел продължава да бъде титла от голям шлем. За момента Димитров може да се задоволи само с два полуфинала от такива турнири в кариерата си – на Уимбълдън през 2014-та и на Аустрелиън Оупън през 2017-а.

Все пак за играч от класата на Гришо не би трябвало да е особен проблем да подобри рекорда си в Ю Ес Оупън, достигайки до четвъртия кръг. Дали той ще успее да постигне нещо значимо на предстоящия последен турнир от Големия шлем за годината, предстои да разберем, но поне ще може да се насладим на българина и играта му в турнира.

X