Напишете дума/думи за търсене

По-дълга и по-плътна коса за 30 дни

Повечето жени искат да притежават лъскава дълга коса.

Според науката тя расте между 0,3 до 0,5 мм на ден, 1 до 1,5 см месечно и 12 до 15 см годишно. Косата се смята за втората най-бързо растяща тъкан в тялото след костния мозък.

Въпреки това понякога ни се струва, че космите върху главата ни не помръдват. Какво да правим, за да ускорим процеса?

1. Станете приятел с ножицата

Подстригването ви изглежда като кошмар, когато целта ви е да се сдобиете с буйна грива. Но реалността е точно обратното на това, което мислите. Препоръчва се редовно и по-често да се подрязва косата, ако искате да стимулирате растежа. Освен това така я поддържате здрава.

2. Не забравяйте балсама

Не е вярно, че трябва да оставим балсама да действа за определено количество време. Той има мигновен ефект върху косата и предпазва от накъсване, когато решим да я опаковаме в хавлиената кърпа. Балсамът е задължително условие за поддържане на доброто здраве на всички видове коса. Така че нанасяйте балсам след всяко измиване и не увивайте косата си с кърпа. Оставете я пусната.

3. Получете помощ от някои натурални продукта

Сокът на лука и чесъна, цариградското грозде, ябълковият оцет и кокосовото мляко подхранват косата, подобряват растежа й и спомагат за цялостното здраве на скалпа.

Знаете ли този трик?

Следващия път вместо да охладите бирата, я сварете и добавете към шампоана си. Мийте косата си с тази микстура два пъти или три пъти седмично. Не само че измива чудесно, но действа и като отличен балсам.

4. Ежеседмично подхранване с маски

Маската за коса трябва да се спазва с религиозна педантичност поне веднъж седмично. Това е важно, ако искате да ускорите растежа на косата. Това помага също за запазването на натуралните й мазнини, което я поддържат по-здрава. Може да правите домашни маски от мед, лимон, авокадо, зехтин и сок от лук.

5. Ползвайте копринена калъфка за възглавница

Забравете за памука и изберете коприната, ако искате да помогнете на косата да расте. Мекотата на коприната или сатена е по-добра за косата. Тези материи не предизвикват триене, което прави косата по-малко запленена и така се намалява късането на косъма.

6. Правилен начин за изсушаване на косата

Няма значение колко е мека вашата кърпа, тя винаги ще увреди деликатната влажна коса. Жените често увиват косата си след измиване, което със сигурност не се препоръчва. Това може да навреди на влакната на косата, докато те се заплитат в материята на кърпата.

Опитайте да стоите настрана от сешоари за коса, преси и ролки. Всеки вид топлина причинява увреждане на косата. Може да използвате сешоар, след като косата ви е най-малко 60% изсъхнала от само себе си. Задължително нанасяйте спрей за защита на косата, преди да използвате сешоар.

7. Нека косата диша

Ако искате дълга кода, не я връзвайте твърде стегнато. Това ненужно издърпване на косъма може да предизвика разкъсване и счупване.

Друго важно нещо, което трябва да имате предвид, е да покривате косата си, когато излизате. Топлината на слънцето може увреди лошо косата. Носете шапка или кърпа.

8. Хранителният режим е от значение

Яденето на определена храна може да увеличи растежа на косата. Препоръчват се хранителни съставки, богати на биотин или витамин Н, които действат като гориво за тялото. Те помагат на метаболизма на мазнините, въглехидратите и аминокиселините и повишават нивото на протеините в организма. Те пък вършат чудеса за косата, тъй като тя се състои от протеини.

Храни, богати на биотин, са мляко, сирене, яйца, всички видове ядки, свинско месо, варен черен дроб, сардини, сьомга, карфиол и авокадо.

9. Мийте я по-рядко

Не е добре да миете косата прекалено често, независимо че не може да търпите мръсотията върху скалпа си. Вярно е, че чистата коса расте по-бързо, но ежедневното миене може да изсуши кожата на главата и да изгуби естествените си етерични масла.

10. Комбинирайте сок от лук и кокосово масло

Предимствата на сока от лук за възстановяване на косата са добре известни. Той е ефективен при лечението на алопеция ареата (косопад, който може да засегне всяка област с косми). Лукът регулира цикъла на растеж на косата и дава директна храна на космения фоликул.

Когато сокът от него се смеси с кокосово масло, ползите се удвояват. Кокосовото масло помага да се запазят естествените масла на косъма, предотвратявайки сухотата. То е богат източник на витамин Е и лауринова киселина. Ако нямате достъп до кокосово масло, може да използвате и бадемово или синапено масло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X