Напишете дума/думи за търсене

От какво са черните листни петна по розите

Черните листни петна по розите са причинени от фитопатогена Diplocarpon rosae или Marssonina rosae. Заболяването се проявява през лятото и есента.

Първите симптоми са червеникаво - черни петна с лъчиста структура по горната повърхност на листата. Те се разрастват и дори сливат. Рядко петна се образуват и по стъблата. Скоро след появата на първите симптоми, листата на розите започват да пожълтяват и преждевременно да опадат. Провокира се развитието на спящите пъпки, но растението се изтощава. В следствие може да не презимува.

Болестта се съхранява в окапалите листа или в тези останали по растението, както и по повредени леторасти. Като цяло патогенът е слаб паразит и напада физиологично отслабени растения. Причината за това може да е лоша агротехника, не добро проветряване на растенията или задържане на вода в почвата. Плевелната растителност също е от съществено значение, защото може да служи като резервоар на болестта.

Превантивни мерки срещу заболяването са добре поддържани площи (редовно окопаване и очистване на растителни остатъци), навременна резитба и подхранване, борба с плевелите. Задължително се провежда зимно пръскане с 1,5-2% бордолезов разтвор, както при овощните култури. Третирането с него предпазва от редица други гъбни заболявания.

При поява на болестта през вегетацията се третира с широкоспектърни фунгициди като топсин, фоликур, фундазол и други, като се спазва стриктно дозата, препоръчана от производителя или дадена в аптеката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X