Напишете дума/думи за търсене

Грешки, които правим при избора на летни обувки

5. Обувките са твърде големи

Когато обувките ви не са по мярка и хлопат, единственото нещо, което ще ги задържа върху краката ви, са пръстите. Както стана ясно, това натоварва мускулите и може да промени походката ви. Освен това носенето на такива обувки може да доведе до деформации на петите и ставите, появата на мазоли, кокоши тръни и болки в коляното и гърба.

6. Обувки, изработени от изкуствени материали

През летните месеци е особено препоръчително да се носят обувки, изработени от естествени материали като кожа или текстил. Носенето на изкуствени кожени обувки при топло време може да бъде опасно за вашето здраве, тъй като високите температури причиняват различните химически компоненти да взаимодействат с кожата. Освен това такива обувки имат лоша вентилация, което може да доведе до гъбични инфекции, охлузване и лезии.

7. Носенето на лачени обувки

През най-горещото време на годината е най-добре да се въздържате от ежедневна употреба на обувки от лакирана кожа. Този вид чепици не се славят с добра циркулация на въздуха и абсорбиране на влагата. Освен това те са податливи на промени в температурата. Склонни са да се пукат, когато термометърът падне до -10°С или се качи над 25°С.

8. Носенето на затворени обувки боси

През лятото носенето на затворени обувки като мокасини и еспадрили боси води до тежко изпотяване и загрубява кожата по петите. Препоръчително е да носите такива обувки с чорапи. Ако времето е прекалено топло за обикновените чорапи, използвайте чорапи тип цвичка.

9. Носенето на обувки с равни подметки

Носенето на обувки с равни подметки за повече от 1-2 часа на ден може да навреди на вашето здраве. Такива обувки не са предназначени да омекотят удара на петата в тротоарите, а това означава, че вашият скелет получава микротравма с всяка стъпка.

Друг недостатък е, че краката ви са постоянно в състояние на напрежение, което увеличава риска от навяхвания и други наранявания. Също така теглото не се разпределя равномерно върху стъпалото. Може значително да намалите тези вредни ефекти, използвайки ортопедични стелки, но най-добрият избор за ежедневни обувки са такива с форма по крака и токче с височина от 2 до 4 см.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X