Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за бегонията

Семейството на бегониите е огромно. Затова, без да знаем какво точно е растението, не бива да даваме съвети. Все пак има неписани правила в цветарството, с които можем да дадем насоки:

1. Растение в цъфтеж (независимо какво) не бива да се пресажда. Процедурата може най-малко да доведе до опадане на цветовете и пъпките.

Нужни са поне 2-3 седмици за приспособяване, преди да вземете решение какво да предприемете. Подберете мястото разумно - светло, но без пряка слънчева светлина, далеч от отоплителни или охладителни уреди и течение. Наблюдавайте ги!

За да сте сигурни, че не сте си донесли нежелани гости, на първо време изолирайте растението от останалите и... наблюдавайте. Ако имате заразени растения с болести и/или неприятели, то те не са най-добрата компания за новодомката.

В големите магазини бегония елатиор преобладава. Ако предположим, че сте закупили такава бегония, можем да дадем по-конкретни насоки.

Тази бегония е хибрид. Създадена е специално, за да цъфти в условията на късите зимни дни. Много хора я отглеждат само докато цъфти, а след това я изхвърлят, защото има доста специфични изисквания по отношение на светлината. Необходимо е допълнително осветяване по време на растежа. Денят трябва да бъде не по-малко от 16 часа. Естествено, това не винаги може да се осигури в домашни условия.

Цветето е капризно и от гледна точка на поливките и въздушната влажност.

Препоръчваме да поливате редовно и по малко. Важно е да поддържате почвата умерено влажна. Не допускайте мокрене на цветове, листа и стъбла, както и задържане на вода в подложката. Гниене започва скоро. При първи симптоми третирайте с фунгицид и засушете.

Отстранявайте прецъфтелите цветове редовно. Подхранване на 2 седмици с половин доза ще се отрази благоприятно и ще удължи цъфтежа. Подберете тор с ниско съдържание на азот.

Пресаждането не е добра идея по време на цъфтеж, но ако все пак решите да го направите, внимавайте с поливките и не подхранвайте поне месец. Подберете новата саксия поне с два пръста по- голяма. Препоръчваме да използвате почвена смес за сентполии. Успех!

Кои цветя носят късмет, пари и любов?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X